10:45 / 16.09.2021.

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Bivšem Farahovom treneru potvrđena četverogodišnja suspenzija

Mo Farah

Mo Farah

Foto: Alan Kean / Shutterstock

Amerikancu Albertu Salazaru, koji je trenirao neke od najboljih svjetskih trkača na duge staze, Sportski arbitražni sud (CAS) potvrdio je četverogodišnju suspenziju zbog niza kršenja antidopinških pravila.

Ovaj 63-godišnjak, koji je trenirao britanskog trkača Moa Faraha i odveo ga do osvajanja olimpijskih medalja, Američka antidopinška agencija (USADA) suspendirala je 2019. kao glavnog trenera u Nike Oregon projektu zbog "orkestriranja i olakšavanja" dopinga.

CAS je u priopćenju potvrdio da je potvrđena i zabrana endokrinologu Jeffreyju Brownu.

- CAS potvrđuje četverogodišnje zabrane izrečene dr. Jeffreyju Brownu i Albertu Salazaru zbog kršenja antidopinških pravila, navodi se u priopćenju suda.

USADA je u vrijeme suspenzije navela da je Salazar, koji je bio trener i američkog olimpijca Matthewa Centrowitza, prodao zabranjenu tvar koja poboljšava performanse, testosteron, većem broju sportaša.

Salazar je također pokušao ometati proces kontrole dopinga sportaša u Nike Oregon projektu, objavila je USADA nakon četverogodišnje istrage.

Salazar je od 1980. osvojio tri uzastopna newyorška maratona prije nego što je počeo trenirati brojne olimpijce, uključujući Faraha koji je osvojio zlatne medalje na 5.000 i 10.000 metara na Igrama u Londonu i 2016. u Riju.

Mo Farah nikada nije pao na testu na droge i nije optužen za bilo kakvo kršenje antidopinških pravila.

Salazar je prestao trenirati Faraha 2017. kada se trkač odlučio preseliti natrag u Englesku. Farah je tada rekao da dopinška istraga nije razlog njihovog razdvajanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!