08:25 / 18.06.2020.

Autor: I.Ž.K./Hina

Bivšem čelniku IAAF-a zbog korupcije prijeti četiri godine zatvora

Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes/File Photo

Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes/File Photo

Foto: - / REUTERS

Francusko tužiteljstvo traži četiri godine zatvora i novčanu kaznu od 500.000 eura za Laminea Diacka, bivšeg čelnika IAAF-a.
Francusko tužiteljstvo je zatražilo četiri godine zatvora i novčanu kaznu u visini od 500.000 eura za bivšeg šefa svjetske atletike Laminea Diacka kojem se sudilo zbog korupcije, pranja novca te zataškavanja dopingiranja.

Tužitelji su za njegovovg sina Papu Massatu, bivšeg savjetnika u Međunarodnoj atletskoj federaciji (IAAF), tražili pet godina zatvorske kazne i  također 500.000 eura novčane kazne.

- To je bila korupcija na svim razinama, izjavio je glavni tužitelj Arnaud de Laguiche u završnoj riječi.

Proces protiv 87-godišnjeg Diacka, koji je od 1999. do 2015. obnašao dužnost predsjednika IAAF-a i protiv njegovog sina, za kojega je izdan uhidbeni nalog, vodi se u Parizu. Osim njima dvojici sudi se još četiri osobe jer su svi zajedno pomogli da se od kraja 2011. godine uspore disciplinske kazne za ruske atetičare koji su uzimali doping u zamjenu za novac te zbog favoriziranja određenih sponzorskih ugovora i prodaju televizijskih prava.

Laminea Diacka također se teretilo da je omogućio svom sinu da dođe do više milijuna eura u pregovorima sa sponzorima, ruskom bankom VTB, korejskom tvrtkom Samsung  i kineskim kanalom CCTV.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!