BiH šalje sedam olimpijaca, najveća uzdanica Amel Tuka

15.07.2021.

21:55

Autor: K.L./Hina

Olimpijci BiH

Olimpijci BiH

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Bosna i Hercegovina na Olimpijske igre u Japanu šalje sedam sportaša, a pred put u Tokio u Sarajevu su predstavljeni atletičar Amel Tuka, džudašica Larisa Cerić, bacač kugle Mesud Pezer, plivačica Lana Pudar, tekvondaš Nedžad Husić, streljačica Tatjana Đekanović i plivač Emir Muratović.

Najbolji bih atletičar Amel Tuka glavna je uzadnica susjedne zemlje od kojeg se očekuje barem nastup u finalu  na 800 metara, a on je potvrdio da spreman dočekuje najveći svjetski sportski događaj.

- Mislim da smo svi izvukli pouke s Olimpijade u Brazilu. Osjetili smo na svojoj koži šta znače Olimpijske igre. Ja sam 2015. godine osvojio medalju na Svjetskom prvenstvu i onda sam otišao u Rio uvjeren da je to isti nivo natjecanja, da je ista konkurencija. Uvjerio sam se da je to jedan viši nivo za koji u svakom pogledu morate biti spremni sto posto ako želite doći do odličja, kazao je Tuka.

Najmlađa olimpijka, plivačica Lana Pudar, koja je prošlog vikenda na Europskom juniorskom prvenstvu u Rimu osvojila dvije srebrne i zlatnu medalju, nije obećala velike rezultate u Tokiju, ali vjeruje u dobar nastup.

- Čast je biti u olimpijskom timu BiH, ovo je zaista ostvarenje sna. Nisam mogla zamisliti da ću ovo postići sa samo 15 godina. Rezultati u Rimu su pokazatelj da sam zaista u dobroj formi pred Igre, ali ne mogu ništa obećati što se tiče rezultata. Mogu samo reći da ću dati sve od sebe da predstavim BiH u najboljem svjetlu, poručila je  talentirana Mostarka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!