22:45 / 01.04.2020.

Autor: I.Ž.K./Hina

Bez utrka do 1. lipnja, prednost imaju Tour, Vuelta i Giro

Ilustracija (Borna Filić/PIXSELL)

Ilustracija (Borna Filić/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Međunarodna biciklistička federacija produžila je zabranu za sve cestovne utrke i druge događaje do 1. lipnja.
Međunarodna biciklistička federacija (UCI) jednoglasno je produžila zabranu za sve cestovne utrke i druge događaje do 1. lipnja zbog pandemije koronavirusa.

UCI je po drugi put u dva tjedna okupio predstavnike "obitelji" profesionalnih cestovnih biciklista - AIOCC (organizatori događaja), AIGCP (ekipe) i CPA (vozači) - kako bi razgovarali o utjecaju pandemije na cestovni biciklizam.

S obzirom na ozbiljnost zdravstvene situacije u cijelom svijetu, UCI i njegovi dionici jednoglasno su odlučili produžiti obustavu biciklističkih natjecanja do 1. lipnja. UCI je također, odlučio da će se ovo proširenje primjenjivati ​​na sve biciklističke discipline i sve kategorije biciklista.

- Naša glavna misija je pokušati uskladiti kalendar utrka u drugoj polovici sezone. Moramo uzeti u obzir različite scenarije zbog pandemije koronavirusa, poručili su iz UCI-ja.

Prema talijanskom sportskom dnevniku Gazzetta dello Sport, UCI treba produžiti sezonu 2020. čak do studenog, tako da se može održati što više utrka u kalendaru.

Još prije konferencijskog poziva dopredsjednik UCI-ja Renato Di Rocco otkrio je da su novi mogući datumi početka biciklističke sezone 1. srpnja, 15. srpnja i 1. kolovoza.

Cilj je održati tri glavne utrke, Tour de France, Giro d'Italia i Vueltu, kao i najveće jednodnevne klasike poput utrke Pariz - Roubaix.

Očekuje se da će Vuelta održati krajem kolovoza, dok bi se Giro mogao održati u listopadu, a Tour je na rasporedu od 27. lipnja do 19. srpnja.

Na zahtjev biciklističkih momčadi, bit će uspostavljena radna skupina koja će ispitati mogućnosti "žrtvovanja" plaća vozača tijekom pandemije. Zasad su privremene redukcije plaća već najavile ekipe Lotto-Soudal i Astana, a slijede i drugi vrhunski timovi, jer je biciklizam jedan od sportova usko ovisnih o sponzorstvima.

Do danas je UCI zaprimio više od 450 zahtjeva za odgodu ili otkazivanje utrka, od čega su većina cestovni biciklistički događaji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!