14:04 / 18.03.2020.

Autor: K.L./Hina

Bez odluke o odgodi OI, potrebne promjene u sustavu kvalifikacija

Ilustracija (REUTERS/Denis Balibouse/File Photo)

Ilustracija (REUTERS/Denis Balibouse/File Photo)

Foto: - / REUTERS

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) dobio je jednoglasnu podršku svih europskih nacionalnih odbora u stavu da zasad nisu potrebne drastične odluke.
Međunarodni olimpijski odbor (MOO) dobio je jednoglasnu podršku svih europskih nacionalnih odbora u stavu da zasad nisu potrebne drastične odluke glede održavanja Olimpijskih igara Tokio 2020. do kojih je ostalo više od četiri mjeseca i pod upitnikom su zbog koronavirusa, tvrdi talijanska agencija ANSA.  

Čelništvo MOO-a na čelu sa predsjednikom Thomasom Bachom u srijedu je održalo video-konferenciju s predstavnicima svih europskih nacionalnih odbora, među kojima je bio i Hrvatski olimpijski odbor. 
Ranije je MOO dobio podršku od sva 41 olimpijska odbora Sjeverne i Južne Amerike, tvrdi Reuters. 
- Ovo je izvanredna situacija koja iziskuje izvanredna rješenja. Nijedno od solucija u ovom trenutku nije idealna i MOO poziva sportaše na odgovornost i solidarnost, priopćio je kratko MOO tijekom podneva. 
Čelnici MOO-a najavili su da će se i dalje ponašati odgovorno te da će pri organizaciji Olimpijskih igara u Tokiju prvenstveno voditi računa o zdravlju svih uključenih i podržavati zauzdavanje virusa te štiti interese sportaša i olimpijskog sporta.
Do danas je 57 posto sportaša ispunilo kvalifikacijske norme za Olimpijske igre, a za preostalih 43 posto mjesta MOO će s međunarodnim federacijama napraviti potrebne i praktične preinake u sustavu kvalifikacija za Tokio 2020., a ostavljen je i prostor za moguće povećanje olimpijskih kvota, ovisno od sporta do sporta, ako se za takav potez pokaže potreba. Sve će moguće revizije kvalifikacijskog sustava biti objavljene početkom travnja.
Olimpijske igre u Tokiju trebale bi se održati od 24. srpnja do 9. kolovoza. 
U utorak je Europski nogometni savez (UEFA) objavio odgodu EURA za 2021. godinu, a otkazana su gotovo sva međunarodna sportska natjecanja koja su se trebala održati u travnju i svibnju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!