20:29 / 24.02.2022.

Autor: K.L./Hina

Benović i Ude u finalu Svjetskog kupa u Cottbusu

Vladimir Mađarević i Aurel Benović

Vladimir Mađarević i Aurel Benović

Foto: HTV / HRT

Hrvatski gimnastičari Aurel Benović i Filip Ude izborili su finala na Svjetskom kupu u Cottbusu.

Na startu nove gimnastičke sezone bivši viceprvak Europe na tlu Benović, član GD Osijek-Žita, u današnjim kvalifikacijama imao je drugu ocjenu na svojoj najjačoj spravi (13.766).

Bolji od Aurela u konkurenciji 32 parteraša bio je samo aktualni olimpijski pobjednik, Izraelac Artem Dolgopjat (14.800).

- S obzirom da je za mene ovo prvo natjecanje nakon stanke od 4 mjeseca i Svjetskog prvenstva u Japanu gdje se nisam baš proslavio, zbog čega mi se teško bilo vratiti u formu, jako sam zadovoljan odrađenim. Imamo sada 4 turnira SK za redom, iz Cottbusa odmah idemo u Dohu, pa Cairo i Baku, a to su 4 kvalifikacijska turnira za SP u Liverpoolu na jesen. Cilj mi je maksimalno ih odraditi i biti što bolje plasiran kako bih ostvario bodove s kojima bih se plasirao na to SP, za mene najbitnije natjecanje ove godine uz EP u Münchenu u kolovozu. Na ta dva natjecanja ciljam velike rezultate, ulaske u finale i borbe za medalje, rekao je Aurel nakon odrađenih kvalifikacija i ulaska u njegovo šesto finale u Svjetskom kupu, uz četiri osvojene medalje.

Filip Ude, član GK Marijan Zadravec Macan, finale konja s hvataljkama izborio je sa 4. ocjenom (14.166) među 39 vježbača na ovoj spravi i u subotu će se boriti u svom čak 63. finalu na turnirima Svjetskog kupa, gdje ima 16 osvojenih medalja. Naš drugi predstavnik na ovoj spravi, Jakov Vlahek (ZTD Hrvatski sokol) bio je 25. s ocjenom 12.200.

- Zadovoljan sam, išao sam lakšu vježbu, izbacio sam dva elementa, tako da je početna ocjena bila 5.4, ali sasvim  dovoljno za ulazak u finale. U subotu ću u finalu pokušati malo težu vježbu. Dobro se osjećam, sve je kako treba biti, poručio je Filip Ude nakon kvalifikacija.

Sutra od 16.30 u kvalifikacijama Cottbusa ponovno će biti Aurel Benović, ali na preskoku te Tin Srbić na preči u svom prvom nastupu nakon 6.5 mjeseci i osvajanja olimpijskog srebra.

- I natjecatelji u Cottbusu danas su pod dojmom novonastale političke situacije u Ukrajini.Na žalost, cijela ova situacija oko Ukrajine i Rusije sve nas je malo potresla. Ovdje na natjecanju su i Ukrajinci, pričaju stalno na mobitele, vjerojatno sa svojim bližnjima, jako im je teško. Pod tim svim pritiskom još se ovdje moraju borit. Nije im lako, ali koliko sam uspio vidjeti, svi su odradili jako dobro kvalifikacije i mogu im čestitati da su to uspjeli u tim okolnostima u kojima se njihova zemlja našla, poručio je Benović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!