14:29 / 24.09.2021.

Autor: A.M./Hina

Bekele s 39 godina juri svjetski rekord u Berlinu

Kenenisa Bekele

Kenenisa Bekele

Foto: Dave Smith 1965 / Shutterstock.com

Devet mjeseci nakon što se zarazio koronavirusom Etiopljanin Kenenisa Bekele nada se da će u nedjelju s 39 godina oboriti svjetski rekord u maratonu u Berlinu, na stazi na kojoj 2019. godine bio samo dvije sekunde od rekorda.

Svjetski maratonski rekord pao je čak sedam puta u Berlinu od 2003. godine i to zahvaljujući ravnoj stazi, posebno pogodnom za one koje jure rekorde. Godine 2018. svjetski rekord je u Berlinu oborio Kenijac Eliud Kipchoge, prvi čovjek koji je na natjecanju prošao ispod 2 sata i 2 minute, za 2:01:39.


- Prije dvije godine došao sam poboljšati svoj osobni rekord, ali pomalo sam se bojao ući u korak sa svjetskim rekordom, objasnio je Bekele i doao:


-  No ovaj put sam vrlo siguran i pokušat ću sve da ga oborim.


Bivši kralj dugih staza, dugogodišnji nositelj svjetskih rekorda na 5.000 i 10.000 m, potvrdio je da će se 7. studenog biti i na maratonu u New Yorku.


- Nakon dvije godine bez maratona, želim iskoristiti ovu priliku i trčati dvaput u šest tjedana, rekao je.


- Mnogi ljudi su zabrinuti zbog mojih godina, ali ne i ja. Moje su godine nije problem istrčati maraton, imam dobru energiju i ne osjećam godine. Ostalo mi je nekoliko godina da nastupim najbolje što mogu i dovoljno vremena da ostvarim svoj cilj - oboriti svjetski rekord.


Glavni protivnik u Berlinu trebao bi mu biti njegov sunarodnjak Guye Adola, čije je najbolje vrijeme 2:03:46 iz 2017. godine u Berlinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!