Bašić i Tesla kandidirali se za čelnike Sportskog saveza Zagreba

27.09.2021.

19:10

Autor: A.M./Hina

Branimir Basic i Andrej Tesla, u sredini Dario Juričan

Branimir Basic i Andrej Tesla, u sredini Dario Juričan

Foto: Robert Anić / PIXSELL

Veslački veteran Branimir Bašić i košarkaški trener Andrej Tesla predstavili su u ponedjeljak svoju kandidaturu za predsjednika i dopredsjednika Sportskog saveza Grada Zagreba (SSGZ).

Moderator tiskovne konferencije održane u SSGZ, Dario Juričan, predstavio ih je kao "ljude koji imaju čiste ruke".


Bašić je do 2013. vodio Zagrebački športski savez (ZŠS), kad je otišao zbog, kako tvrdi, pritiska ljudi oko Milana Bandića jer "nije pristajao da se savez vodi preko telefona".


ZŠS je nakon Bašićeva odlaska ukinut i osnovan je novi savez. SSZG je godinama vodio Zdenko Antunović koji se zbog sumnji u nezakonitosti našao i na Uskokovim optužnicama.


- Sada me zanima samo afirmativna, transparentna i pozitivna kampanja. Mi bi stavili na stol program trošenja novca i upravljanja. Sve ono što uđe u program će se i realizirati, a stručne službe će raditi svoj posao. Očekuje nas puno posla i borit ćemo se za svaku kunu, obećava Bašić, priopćili su organizatori.

- Predsjednik sam Veslačkog saveza Hrvatske i sportski djelatnik s 22-godišnjim iskustvom. Nakon odlaska iz ZŠS-a posvetio sam se brizi za veslanje i tu smo imali jako dobre rezultate, uključujući povlačenje novca iz EU za veslački sport. Stečena iskustva upotrijebio bih ne samo u povlačenju europskih sredstava s gradom kao partnerom, već i u boljem upravljanju sportskim objektima, a ponovno bih otvorio i sportsku ambulantu, kakvu je Zagreb nekada imao, kazao je Bašić.


Napomenuo je da se 480 milijuna kuna koliko grad godišnje odvaja za sport ne troši posve namjenski, jer oko 50 milijuna kuna ide za održavanje Arene Zagreb, u kojoj su sportski događaji sporadični.


Kandidat za Bašićeva zamjenika Andrej Tesla založio se za to da struka počne odlučivati o zagrebačkom sportu te za stvaranje baze nužne za razvoj vrhunskog sporta, jer sadašnja je baza, kako je rekao, premalena.


Izbori se održavaju 15. listopada, a novog predsjednika izabire skupština, koju čine predstavnici svakog pojedinog gradskog sportskih saveza.


Na pitanje koliko ga pojedinačnih saveza podupire Bašić je rekao da, "unatoč raznim pritiscima, ima potporu između 25 i 30 saveza, a neki su ga već i potpisom poduprli".


U najavi tiskovne konferencije istaknuto je da su Bašić i Tesla "promjena koju Zagreb treba, nekorumpirana i entuzijastična lica zagrebačkog sporta, promjena koju zagovara i nova zagrebačka vlast", a Bašić je i sam otvoreno rekao da se njihov program "dodiruje s platformom Možemo!".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!