20:18 / 21.04.2021.

Autor: M.M./HRT/HGS

Basel: Hrvatske gimnastičarke nisu se uspjele kvalificirati u finale

Hrvatske gimnastičarke

Hrvatske gimnastičarke

Foto: HGS / HRT

Hrvatske gimnastičarke nisu se uspjele plasirati u neko od pojedinačnih finala na Europskom prvenstvu u Baselu. Prvoga dana natjecanja na programu su bile ženske kvalifikacije, a najbliže finalu došle su Tijana Korent sa 17. mjestom na preskoku, te Ana Đerek koja je bila 21. na parteru među 91 gimnastičarkom na ovoj spravi.

Splitska olimpijka za vrlo dobru vježbu na parteru dobila je ocjenu 12.766, a najbolja je bila glavna zvijezda ovog Prvenstva, Ruskinja Angelina Melnikova (14.300) koja je danas odradila i najbolji višeboj (55.991). Đerek je nastupila i na gredi gdje je zauzela 57. mjesto 11.400.

- Mogu reći da sam zadovoljna. Na gredi sam napravila grešku, ali opet, s obzirom kakvu gredu radim na treningu, napravila sam čak i bolje na ovom natjecanju. Tu gredu treba nekako vratiti na tvorničke postavke, sada ćemo samo vidjeti kako ćemo to napraviti. Moj plan je možda pauzirati tjedan, dva, ali mislim da je način vraćanja na te postavke trenera Miroslava Končarevića raditi jedno deset puta više nego do sada i mislim da će taj plan ipak pobijediti, rekla je Ana.

- Što se tiče partera, tu sam stvarno zadovoljna, pogotovo što znam kakvih nekoliko mjeseci je iza mene. Da mi je netko početkom godine rekao da ću na EP-u odraditi vježbu početne ocjene 5.0, nekako mi se činilo daleko. I jest bio dalek put od početka godine do sada. U kakvoj sam krizi bila u siječnju do sada odrađene 5.0 s dvije greškice, ali je to opet odrađena vježba. S parterom sam napokon zadovoljna. Obje sprave imaju mjesta za popraviti, što je dobro, jer imamo još nekoliko mjeseci do Tokija i znamo na čemu treba raditi. I sada kako kažu treneri treba samo - raditi, poručila je Ana.

Finalistica prošlog EP-a na preskoku, Tijana Korent, odradila je danas dva skoka (12.233 i 13.233) i s ukupno 12.733 boda zauzela 17. mjesto.

- Zadovoljna sam odrađenim skokovima, iako sam napravila grešku u prvom skoku i nažalost pala taj prvi, novi skok. Međutim, ima još puno mjesta za napredak. Taj skok me izbacio iz borbe za ulazak u finale, ali ne mogu reći da sam žalosna. Kao što sam govorila u najavi, ovo nam je prvo međunarodno natjecanje ove godine, što nikako nije dobro za isprobavanje novih skokova, no negdje sam morala početi ove sezone. Možda mrvicu žalim što je to bilo baš na EP-u, bilo bi mi puno draže da smo imali neki svjetski kup prije ovoga, da sam tamo mogla probati taj skok i doći puno sigurnija ovdje, no ako ništa drugo, ovo mi je poticaj za daljnji rad, veće ulaganje… Jednostavno, vidjela sam da sve ovo što radimo, bez obzira na moje godine, a čini mi se da sam među starijim gimnastčarkama ovdje, još uvijek mogu naučiti nešto novo, još uvijek mogu konkurirati za izvedbu novih skokova, rekla je nakon kvalifikacija Tijana Korent.

Christina Zwicker zauzela je 62. mjesto na gredi (11.266) i 65. na dvovisinskim ručama (11.200), dok je aktualna juniorska viceprvakinja Europe, 15-godišnja Sara Šulekić u svom prvom srazu s “velikim curama” bila 79. u višeboju (42.140), a najbolji pojedinačni plasman imala je sa 60. mjestom na parteru (11.800).

Sutra su na programu kvalifikacije za gimnastičare. Hrvatsku će predstavljati Tin Srbić, Filip Ude, Aurel Benović, Jakov Vlahek, Filip Boroša i Marko Sambolec

- Prvo natjecanje ove sezone i odmah Europsko prvenstvo, što je malo čudno. Ići ću sutra u kvalifikacijama vježbu koju sam radio u Mersinu u finalu, start 6.2. Planiram ući u finale da u njemu onda radim 6.5 i da probam opet napasti medalje, izjavio je najbolji hrvatski gimnastičar u ovom trenutku Tin Srbić, koji u Mersinu nije bio zadovoljan osvojenim srebrnim odličjem, jer je konkurencija bila okrnjena.

- Ne bih se ovaj put žalio da opet bude srebro, ako bi ispred mene bio netko tko me stvarno zaslužio pobijediti. U dobroj sam formi. Trenirao sam jako dobro, pogotovo nakon Mersina i činjenice što me Tvorogal pobijedio. To me motiviralo da se tako nešto ne ponovi na ovako velikim natjecanjima, dodao je.

Osvajač olimpijskog srebra na konju s hvataljkama, 34-godišnji Filip Ude već je veteran europskih prvenstava.

- Nemam pritisak što branim srebro. Pokazao sam da mogu. Već dugi niz godina sam u gimnastici, ovo mi je 16. seniorsko EP i moram priznati da sam ponosan na sebe. Trideset i pet godina uskoro na leđima, a borim se s duplo mlađima od sebe. I još sam konkurentan. A rekao sam sebi dok god sam konkurentan i dok znam da mogu osvojiti medalju na velikom natjecanju - trenirat ću i truditi se nešto napraviti, rekao je Čakovčanin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!