Baseball se ne igra zbog novca nego za zajedništvo i ljubav

12.11.2021.

09:20

Autor: Dora Doko i Ivona Zadro/SO web i multimedija

Hrvatska baseball reprezentacija

Hrvatska baseball reprezentacija

Foto: Hrvatski baseball savez / HRT

Baseball je naporan sport, ali je pun emocija. Stvara ovisnost. Jednom kad osjetiš udarac loptice s palicom, više nema povratka. To su riječi koje izgovaraju svi igrači hrvatske baseball reprezentacije. 

"Kad svira himna, naježim se"

Krasi ih zajedništvo, ljubav prema domovini i ovisnost o baseballu. Kada pjevaju hrvatsku himnu, svi se naježe. Koriste svoje godišnje odmore da nastupaju na Europskom prvenstvu i predstavljaju svoju domovinu. Igrači ne treniraju baseball zbog novca.

U Hrvatskoj baseball reprezentativci plaćaju sami sebi pripreme. Rade svakodnevno teške poslove, pa čak i noćne smjene, te nakon odrađenog posla dolaze na treninge. Umorni. I postižu vrhunske rezultate.

Karin: Svojim novcem plaćaju pripreme

- Dečki svojim novcem plaćaju da bi došli na pripreme reprezentacije. Često dečki rade noćnu smjenu, dođu u Zagreb, odrade jutarnji trening, malo odmore na terenu, pojedu nešto, odrade popodnevni trening, sjednu u auto i opet odu u noćnu smjenu. Kod nas nema cviljenja, rekao je generali menadžer Hrvatske baseball reprezentacije Damir Karin.

U rujnu ove godine nastupali su na Europskom prvenstvu, te su poraženi u četvrtfinalu od domaćina Italije. Međutim i sam plasman među osam najboljih veliki je uspjeh, najveći za Hrvatsku u tom sportu.

- I naši dečki osvanuli su na SkySportu. Vjerujem da im je to bilo jedno fantastično iskustvo, dodao je Karin.

- Jedna kruna karijere, ja bih rekao. Tamo se igra ozbiljan baseball, malo ozbiljniji nego što je naša liga. Kad sam to vidio, još sam dobio više želje da napravim nešto u Hrvatskoj što se tiče baseballa, kazao je Mario Manojlov, hrvatski baseball reprezentativac.

"Mi reprezentiramo Hrvatsku, mi nismo tu zbog sebe"

Iako ne dobivaju zvjezdani tretman u svojoj domovini, druge reprezentacije ih poštuju. No, na samom Europskom prvenstvu suočavali su se s mnogim teškoćama. Ali, nisu pokleknuli. To ih je još više motiviralo da naprave bolji rezultat.

- Kad smo došli na Europsko prvenstvo i kad smo trebali ići na službeni trening, organizatori su rekli da naši reprezentativci nemaju termin za trening na igralištu. Sve druge reprezentacije su imale teren. Onda smo se uputili u obližnji park i odradili smo trening tamo. Park je bio više za šetnju pasa, ali našoj ekipi ništa nije smetalo, poručio je Karin.

Zajedništvo koje krasi hrvatsku baseball reprezentaciju, njihov je najjači adut.

- Mi reprezentiramo Hrvatsku, mi nismo tu zbog sebe, mi smo svi Hrvatska, poručio je Antonio Horvatić, hrvatski baseball reprezentativac. 

"Došao sam u Hrvatsku zbog baseballa, zaljubio sam se i skrasio"

Baseball je sport koji povezuje ljude i različite kulture.

- Jedan dan, igrači drugih reprezentacija došli su do nas, oduševljeni našom igrom i zajedništvom, te su rekli kako nam žele predstaviti svoju hranu i kulturu. Kuhali su nam svoje specijalitete i družili smo se, istaknuo je Horvatić.

Naglasio je kako u hrvatskoj ligi ima dosta igrača stranaca.

- Ni jedan nije došao na jednu godinu, to su dečki koji su tu po pet, šest godina pričaju naš jezik, tu imaju svoje obitelji, dodao je Horvatić.

Jedan od njih je i Phillip Smith koji je došao u Hrvatsku još 2015. godine.

- Razmijenio sam poruke s grupom u Karlovcu, zvučalo je kao lijepo mjesto za igrati baseball s vrlo dobrim ljudima. Došao sam prve godine isprobati, no, zaljubio sam se. Vrlo sam sretan i ponosan što sam se skrasio, poručio je hrvatski reprezentativac Phillip Smith.

- Mi smo jedan od svijetlih primjera gdje mi ljude privlačimo u Hrvatsku, kazao je Karin.

Pregršt akcije, odlični udaraci, trčanje, uklizavanje

Baseball je sport koji ima pregršt akcije, ima odličnih udaraca, trčanja, uklizavanja. Dobar sport za svako dijete. Uči ih disciplini, zajedništvu, ali ima i dobre zabave.

- U nogometu se gleda tko je bolji, mi smo u baseballu svi jednaki, istaknuo je Manojlov.

Dodao je da će svako dijete koje počne trenirati baseball sigurno mnogo toga vidjeti, upoznati mnoge zemlje i različite kulture.

Baseball je jednostavno sport koji se živi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!