Barbara Matić brončana na Grand Slamu u Budimpešti

09.07.2022.

20:28

Autor: I.L./HRT/HJS

Barbara Matić

Barbara Matić

Foto: Arhivska slika / HJS

Barbara Matić (do 70 kg) brončanom medaljom na Grand Slamu je najavila Grand Prix Zagreb (15. do 17. srpnja, Arena Zagreb). I to u “svojoj” Budimpešti, gdje je osvojila naslov svjetske prvakinje.

U bloku dva natjecanja iz IJF World Tour serije prvi je na rasporedu ovog vikenda Grand Slam Budimpešta (8. do 10. srpnja), a zatim sljedeći vikend slijedi Grand Prix Zagreb (15. do 17. srpnja).


Prva hrvatska predstavnica u Budimpešti bila je Tihea Topolovec (do 57 kg), koja je u petak, prvog dana natjecanja, nakon početne pobjede protiv Rose iz Dominikanske Republike izgubila od nositeljice turnira, Izraelke Nelson Levy


Subota je donijela nastup svjetske prvakinje u kategoriji do 70 kg, Barbare Matić. Splićanka se zagrijala pobjedom protiv Šveđanke Eriksson, za što je bio dovoljan wazari sredinom borbe, a u četvrtfinalu je kontrolirala dvoboj s Coughlan natjeravši Australku na tri kazne, čime je Matić prošla u polufinale.


Tamo ju je čekao dvoboj s Japankom Niizoe, repriza finala Grand Slama Pariz iz listopada 2021. godine. Tada je Niizoe slavila ipponom (zahvat) u drugom dijelu borbe. Ovog puta je Barbara nametnula svoj ritam, a Japanka je u posljednju minutu ušla s dvije kazne na semaforu. Trener Vladimir Preradović je motivirao Barbaru na još jedan kvalitetan napad, ali je tu Japanka osjetila priliku, bacila hrvatsku judašicu na wazari i zahvatom dovršila ulazak u finale, a na kraju dana i zlato protiv Njemice Butkereit.


Matić je stavila polufinalni poraz iza sebe i s pravom energijom ušla u borbu za broncu protiv Britanke Petersen Pollard. Nizala je napad za napadom, a Britanka je već nakon 90 sekundi imala dvije kazne. Kontrolirala je naša judašica borbu i u drugom dijelu, a zatim, na isteku četiri minute, natjerala Britanku i na treću kaznu vrijednu brončane medalje na Grand Slamu. Ukupno je to 20. medalja za našu najbolju judašicu na IJF World Touru.


- Na kraju dana zadovoljna sam medaljom i osvojenim prvim bodovima u olimpijskim kvalifikacijama za Pariz. Nije bio najatraktivniji dan s puno bacanja, ali radila sam pametno. Žao mi je jedino polufinala s Japankom jer je bila vrlo izjednačena borba, a ovaj put je otišao na njenu stranu. Bez obzira na to, uvijek je lijepo završiti natjecanje medaljom i sad idemo na domaći Grand Prix!, prokomentirala je dan Barbara Matić.


U nedjelju 10. srpnja Hrvatsku predstavljaju Tina Radić (preko 78 kg) i Zlatko Kumrić (do 100 kg).  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!