14:32 / 17.07.2020.

Autor: M.M./Hina

Bach želi još jedan mandat, upozorio na mogućnost bojkota OI

-

-

Foto: - / -

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach rekao je da će se kandidirati za još jedan mandat.
Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach (66) rekao je u uvodu 136. Generalne skupštine, koja se po prvi put održava putem video konferencije zbog pandemije koronavirusa, da će se kandidirati za još jedan mandat upozorivši na moguće bojkote olimpijskih igara.

-
Kolinda Grabar-Kitarović danas ulazi u MOO    

- Ako želite, spreman sam za novi mandat predsjednika kako bi nastavio služiti vama i olimpijskom pokretu, koji svi jako volimo, rekao je Bach delegatima.

Na čelu MOO-a naslijedio je Belgijanca Jacquesa Roggea 2013. postavši deveti predsjednik po redu. Najduže se za kormilom MOO-a do sada se zadržao Pierre de Coubertin, čak 29 godina, od 1896. do 1925.

Bach, osvajač zlatne olimpijske medalje u mačevanju 1976., vjerojatno će se kandidirati na Kongresu zakazanom iduće godine uoči olimpijskih igara u Tokiju, a prema trenutačnoj olimpijskoj povelji, njegov bi drugi mandat mogao biti četiri godine.

U svom uvodnom govoru također, je skrenuo pozornost na rastući egoizam i predanost vlastitim interesima pojedinih zemalja, što je posebno bilo vidljivo tijekom korona krize.

- Sve više i više zloupotrebljavamo sport u političke svrhe. Ova opasnost raste.

Bach se prisjetio prvog bojkota Olimpijskih igara 1980. u Moskvi, kojem nisu prisustvovale 42 države kao odgovor na sovjetsku invaziju na Afganistan.

- Takvi bojkoti na polju sporta nemaju politički značaj i utjecaj, dodao je. Naglasio je da su takva djela samo kazna nevinim sportašima u zemljama koje bojkotiraju.

- Olimpijske igre su jedini događaj koji povezuje cijeli svijet u miru, solidarnosti i bez diskriminacije, rekao je Bach.

Istaknuo je kako će organizacija olimpijskih igara iduće godine u Tokiju biti "mamutski izazov".

- Nitko ne zna kakav će biti svijet u srpnju i kolovozu iduće godine. Stoga za ove OI moramo pripremiti nekoliko mogućih scenarija. Zajedno s japanskim prijateljima pripremit ćemo igre u skladu s globalnom krizom zadržavajući posebnu misiju i poruku olimpizma, istaknuo je Bach.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!