Bach: Žalosno je što neke vlade ne žele poštovati odluku većine

30.03.2023.

17:30

Autor: I.L./HRT/Hina

Thomas Bach

Thomas Bach

Foto: Sport / Shutterstock

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach kritike nekih europskih vlada zbog plana MOO-a za povratak ruskih i bjeloruskih sportaša međunarodnim natjecanjima nazvao je žalosnim i zadiranjem u autonomiju sporta.

MOO je u utorak objavio preporuke međunarodnim sportskim savezima kako da vrate ruske i bjeloruske sportaše u natjecanja iz kojih su izbačeni zbog ruske invazije na Ukrajinu u veljači prošle godine.

Suprotstavio se i Njemački olimpijski odbor


To je naišlo na oštre osude vlada Ukrajine, Poljske, Velike Britanije i Češke koje smatraju kako ruskim i bjeloruskim sportašima nema mjesta u svijetu sporta dok traje agresija na Ukrajinu, a svoje protivljenje odluci MOO-a iskazao je i Njemački olimpijski odbor.

- Žalosno je što neke vlade ne žele poštovati odluku većine u olimpijskom pokretu kao ni autonomiju sporta. Žalosno je i što te vlade imaju dvostruke standarde jer nismo vidjeli nijedan njihov komentar vezan uz sudjelovanje sportaša iz zemalja koje su uključene u ostalih 70 oružanih sukoba diljem svijeta, izjavio je Bach u četvrtak na konferenciji za novinare. 

Tek će se raspravljati o nastupu na OI u Parizu


Međunarodni olimpijski odbor (MOO) u utorak je preporučio ponovno uključivanje ruskih i bjeloruskih sportaša u međunarodna natjecanja, pod neutralnom zastavom i u pojedinačnoj konkurenciji, pod uvjetom da nisu aktivno podržavali agresiju na Ukrajinu. Preporuke Izvršnog odbora MOO-a odnose se samo na povratak ruskih i bjeloruskih sportaša na međunarodna natjecanja, ali ne i na Olimpijske igre 2024. u Parizu za koje će MOO donijeti odluku u "odgovarajuće vrijeme". Za Ruse i Bjeloruse ekipna su natjecanja i dalje zatvorena.

MOO je također ponovio kako je protiv toga da Rusija i Bjelorusija budu domaćini međunarodnih sportskih događaja, a međunarodnim savezima jasno je poručeno da ne pozivaju političare iz spomenutih zemalja na velika natjecanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!