Bach pozvao Ukrajinu da prekine prijetiti bojkotom OI-ja 2024.

09.02.2023.

16:05

Autor: A.M./Hina

Predsjednik MOO-a Thomas Bach

Predsjednik MOO-a Thomas Bach

Foto: Dalibor Urukalović / PIXSELL

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach pozvao je Ukrajinu da prestane prijetiti bojkotom Olimpijskih igara 2024. u Parizu u slučaju nastupa ruskih i bjeloruskih sportaša.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je MOO da zabrani nastup Rusiji na Olimpijskim igrama, a taj su zahtjev podržali nacionalni olimpijski odbori nordijskih i baltičkih zemalja.


Na te je pozive predsjednik MOO-a Thomas Bach odgovorio slanjem pisma predsjedniku Ukrajinskog olimpijskog odbora Vadimu Guttsaitu u kojem je istaknuo da su tvrdnje da bi dopuštanje nastupa ruskim i bjeloruskim sportašima bio znak podrške ruskoj invaziji "uvredljive".


Iz MOO-a su poručili da bi bojkot bio kršenje Olimpijske povelje, a da se uključivanje ruskih i bjeloruskih sportaša temelji na rezoluciji Ujedinjenih naroda protiv diskriminacije unutar olimpijskog pokreta.


- Sudjelovanje neutralnih sportaša s ruskom i bjeloruskom putovnicom na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. još nije službeno ni razmatrano, napisao je Bach.

MOO je u siječnju objavio da bi sportašima iz spomenutih zemalja mogao biti dopušten nastup na azijskim natjecanjima za stjecanje olimpijskih normi, gdje bi nastupali kao neutralni, bez isticanja nacionalnih simbola.


U zajedničkoj izjavi ukrajinski sportaši su poručili da ne mogu prihvatiti nastojanja MOO-a da "ujedini cijeli svijet na mirotvornom natjecanju" time što će izraziti dobrodošlicu ruskim i bjeloruskim sportašima ponovnim uključivanjem u olimpijski pokret. Dodali su da MOO "odobrava Putinovu agresiju" te da vrhovno olimpijsko tijelo "mora izabrati stranu u ovom ratu".


- MOO nastavlja biti na pogrešnoj strani povijesti, a njihovo pismo je novi dokaz moći koju Rusija ima nad tom organizacijom i olimpijskim pokretom, poručili su ukrajinski sportaši.


Pariška gradonačelnica Ane Hidalgo je u međuvremenu promijenila svoj stav o nastupu ruskih sportaša na Igrama u gradu kojem je na čelu, poručivši da je nezamislivo da oni kao delegacija sudjeluju u svečanom mimohodu dok "bombe još uvijek padaju na Ukrajinu".


Iz Organizacijskog odbora pariških Igara su poručili da će se po tom pitanju voditi odlukom koju će donijeti MOO.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!