10:20 / 20.03.2020.

Autor: K.L./Hina

Bach: Otkazivanje uopće nije tema, predani smo uspjehu OI-ja

Thomas Bach (Screenshot HRT)

Thomas Bach (Screenshot HRT)

Foto: - / HRT

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) razmatra različite scenarije za ljetne Olimpijske igre u Tokiju.
Međunarodni olimpijski odbor (MOO) razmatra različite scenarije za ljetne Olimpijske igre u Tokiju nakon što je pandemija koronavirusa otkazala gotova sva sportska natjecanja diljem svijeta, ali samo otkazivanje Igara nije jedan od njih, izjavio je predsjednik MOO-a  Thomas Bach za "New York Times".

Organizatori najveće sportske smotre na svijetu opetovano ističu da će Igre početi kako je i planirano 24. srpnja.

Koronavirus, koji se pojavio krajem prošle godine u Kini do sada je odnio više od 10,000 života diljem svijeta, dovodeći u pitanje i održavanje Igara.

No Bach tvrdi kako MOO čak ni ne razmišja o otkazivanju Igara.

- Otkazivanje nije uopće tema. Predani smo uspjehu ovih Igara, naglasio je.

MOO je u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom odlučan da je prerano za odluku o tome kako rješavati utjecaj pandemije na Igre.

- Ne znamo kakva će situacija biti, dodao je Bach.

- Naravno, razmatramo različite scenarije, ali se razlikujemo od mnogih drugih sportskih organizacija i profesionalnih liga jer imamo četiri i pol mjeseca do početka
Igara.

- Ono što ovu krizu čini posebnom i teškom za riješiti je nesigurnost. Nitko vam danas ne može reći što će biti sutra, za mjesec dana, a najmanje za četiri mjeseca, istaknuo je.
 
Japan bi prema predviđanjima trebao primiti preko 600,000 stranih gledatelja i sportaša na Igrama za koje su sponzori platiti milijarde dolara, i čije su pripreme stajale najmanje 12 milijardi dolara.

No, Bach tvrdi da za konačnu odluku o Igrama neće presuditi financijski interesi. Zaštita zdravlja svakoga tko sudjeluje i ograničavanje virusa su i dalje glavni ciljevi, napominje predsjednik MOO-a, dodajući kako se svi slažu da je sada u ovom trenutku svijetu potrebna nada.

- 206 nacionalnih olimpijskih odbora i međunarodni sportski savezi smatraju da svijetu u ovoj izrazito teškoj i zabrinjavajućoj situaciji treba simbol nade. I mi bismo, dok god ne znamo koliko je dugačak ovaj tunel, voljeli da je olimpijski plamen svjetlo na kraju tog tunela ...
U posljednjih nekoliko dana više je sportaša, među kojima i olimpijska pobjednica u skoku s motkom Katerina Stefanidi, optužilo MOO da dovodi u opasnost zdravlje sportaša inzistiranjem da se Igre održe.

Bach, bivši olimpijski pobjednik u mačevanju, izrazio je suosjećanje sa sportašima.

- Za svakog je sportaša najgora stvar u pripremama nesigurnost koja mu odvlači pozornost s treninga i priprema. Razgovarao sam s 220 sportaša u srijedu i rekao im da se ne možemo pretvarati da imamo odgovore na sva pitanja.

- Svi smo u istoj situaciji, cijeli svijet. To je jedinstvena situacija koja iziskuje izvanredna rješenja, zaključio je Bach.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!