Bach odgodio posjet Japanu, 60 posto Japanaca za otkazivanje OI

10.05.2021.

12:18

Autor: K.L./Hina

Thomas Bach

Thomas Bach

Foto: Denis Balibouse / REUTERS

Posjet predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomasa Bacha Tokiju odgođen je zbog rasta broja zaraženih, priopćio je organizacijski odbor u ponedjeljak kada su objavljeni rezultati ispitivanja javnog mišljenja prema kojem je 60 posto Japanaca za  otkazivanje OI.

Bach je trebao posjetiti Japan 17. i 18. svibnja, objavili su organizatori dodajući da su odlučili odgoditi posjet zbog različitih situacija, posebice zbog produljenja izvanrednog stanja u Tokiju.

Japan je produljio izvanredno stanje u Tokiju do kraja svibnja i pokušava obuzdati rast broja zaraženih, dok je broj cijepljenih i dalje na niskoj razini.

Istovremeno je ispitivanje javnog mišljenja, kojeg je proveo od 7. do 9. svibnja dnevnik "Yomiuri Shimbun", pokazalo da 59 posto Japanaca želi da se Igre otkažu, dok je 39 posto ispitanika za održavanje Igara. Mogućnost odgode OI nije ponuđena u ispitivanju. Od onih koji su za održavanje OI, 23 posto ih je da budu  bez gledatelja.

Jedno drugo ispitivanje javnog mišljenja kojeg je ovaj vikend proveo TBS News pokazalo je da 65 posto ispitanika želi da Igre budu otkazane ili odgođene , odnosno 37 je bilo za otkazivanje, a 28 posto za odgodu. Više od 300,000 ljudi je potpisalo peticiju za otkazivanje Igara u pet dana otkako je pokrenuta.

Japanski premijer Yoshihide Suga je u ponedjeljak izjavio da nikada nije stavio održavanje olimpijskih igara na prvo mjesto.

Dužnosnici Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), članovi olimpijskog organizacijskog odbora i sam Suga inzistiraju na tome da Igre idu i dalje i to "u sigurnom okruženju". Stranim navijačima nije dopušteno praćenje Igara uživo i organizatori su prošli mjesec objavili popis pravila za spriječavanje širenja zaraze. Odluka o domaćim gledateljima bit će donesena u lipnju.

Odgovarajući na pitanje parlamentarnog odbora hoće li se Igre održati čak i ako broj zaraženih bude rastao, Suga je rekao: - Nisam nikada Igre stavio na prvo mjesto. Moj je prioritet zaštita života i zdravlja japanskog stanovništva. Moramo najprije spriječiti širenje virusa.

Ponovio je da MOO ima konačnu riječ o sudbini olimpijskih igara u Tokiju, a da je uloga japanske vlade poduzeti korake kako bi se one održale u sigurnim uvjetima.
Olimpijske igre u Tokiju koje su odgođene prošle godine trebale bi se održati od 23. srpnja do 8. kolovoza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!