14:45 / 29.04.2020.

Autor: A.M./Hina

Bach: Odgoda OI-a stajat će nas više stotina milijuna dolara

Thomas Bach (Foto: Reuters)

Thomas Bach (Foto: Reuters)

Foto: - / REUTERS

Odgoda olimpijskih igara u Tokiju za godinu dana zbog pandemije koronavirusa uzrokovat će Međunarodnom olimpijskom odboru dodatni trošak od "više stotina milijuna dolara".
Odgoda olimpijskih igara u Tokiju za godinu dana zbog pandemije koronavirusa uzrokovat će Međunarodnom olimpijskom odboru (MOO) dodatni trošak od  "više stotina milijuna dolara", ocijenio je u srijedu predsjednik MOO-a Thomas Bach.
- Već sada znamo da ćemo morati pretrpjeti više stotina milijuna dolara troška zbog odgode, kazao je Bach.
- Zato je potrebno da ispitamo i razmotrimo sve službe koje organiziramo za te Igre, dodao je.
- MOO će nastaviti svoj operativni i svoj financijski dio u odgođenim Igrama prema ugovoru koji se odnosio na OI 2020. i koji je sklopljen s našim japanskim partnerima, naglasio je Bach.
MOO koji raspolaže s oko milijardu dolara rezervi namijenjenih za eventualnu odgodu OI-ja, krajem ožujka je donio povijesnu odluku o tome da se Igre u Tokiju zbog koronavirusa ne održe ove godine nego sljedeće i to od 23. srpnja do 8. kolovoza.
No ako pandemija koronavirusa ne bude pod kontrolom za godinu dana, OI ne mogu biti još jednom odgođene i bit će otkazane, upozorio je u utorak šef organizacijskog odbora (COJO) Yoshiro Mori.
Radna skupina koja okuplja MOO i različite pratnere među kojima i COJO odredila je "prioritete i strategije upravljanja kako bi se osigurala provedivost i uspjeh odgođenih Igara", kazao je  Bach.
Ti prioriteti se odnose "u prvom redu na stvaranje sigurnog okoliša na zdravstvenom planu za sve sudionike", dodao je, napominjući kako se MOO oslanja na "savjete Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) .
Osim toga, Bach je, u trenutku dok nitko ne zna kako će izgledati stvarnost svijeta nakon pandemije, najavio i da MOO, koji zapošljava oko 600 ljudi, "trenutačno razmatra svoj proračun i svoje prioritete".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!