11:33 / 17.11.2020.

Autor: K.L./Hina

Bach: Neće biti obveze cijepljenja za natjecatelje na OI u Tokiju

Foto: Behrouz Mehri/Pool via REUTERS

Foto: Behrouz Mehri/Pool via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Iz organizacijskog odbora Tokio 2020. su poručili da planiraju brojne mjere u borbi protiv virusa kojima će biti omogućeno održavanje Igara bez obzira na dostupnost cjepiva.
Cijepljenje protiv novog koronavirusa neće biti obvezno za sportašice i sportaše koji će sudjelovati na Olimpijskim igrama u Tokiju, izjavio je u utorak predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach za vrijeme boravka u japanskom glavnom gradu.

- Išli bismo predaleko, kad bismo to tražili, ocijenio je Bach koji je u posjet Japanu došao kako bi osnažio vjeru stanovništva i sponzora OI u Tokiju u to da se najveći sportski događaj može održati u srpnju sljedeće godine uz nazočnost gledatelja na tribinama, bez obzira na sadašnji porast broja zaraženih.
Vođa olimpijskog pokreta je za posjeta budućem olimpijskom selu ponovio odlučnost MOO-a u održavanju sigurnih Igara te naglasio da će organizacijski odbor poduzeti "sve preventivne mjere tako da se sportaši mogu opustiti i osjećati sigurnima".
MOO će poticati sportaše da se cijepe protiv novog koronavirusa, smatrajući da bi to bio znak poštovanja prema domaćinima i ostalim natjecateljima, ali Bach je naglasio da to neće biti njihova obveza ni uvjet za sudjelovanje na OI u Tokiju.
- Previše je toga što pritom morate uzeti u obzir. To je prije svega stvar osobnog zdravlja. U pitanju je zdravlje pojedinca. Postoji i problem dostupnosti cjepiva, izjavo je predsjednik MOO-a.
Iz organizacijskog odbora Tokio 2020. su poručili da planiraju brojne mjere u borbi protiv virusa kojima će biti omogućeno održavanje Igara bez obzira na dostupnost cjepiva.
Australski ministar zdravstva Greg Hunt u utorak je izjavio da su mu iz vodstva MOO-a dali jamstva "o poduzetim koracima u osiguravanju cjepiva za sve sportaše i izaslanike koji će dolaziti iz svih krajeva svijeta".
- Stoga očekujem da će cjepivo biti dostupno sportašima i delegacijama svih nacija te da će ono biti spremno mnogo vremena prije početka Igara, rekao je Hunt.
Novi termin Olimpijskih igara koje su u Tokiju trebale biti održane ove godine je od 23. srpnja do 8. kolovoza 2021., a Paraolimpijske igre su na rasporedu od 24. kolovoza do 5. rujna. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!