14:40 / 21.05.2019.

Autor: I.L.K./Hina

Austrija se oprašta od nacionalnog junaka Nikija Laude

-

-

Foto: - / -

"Austrija je izgubila velikana", piše dnevnik Die Presse ističući jedinstvenost Nikija Laude i kao vozača i poduzetnika.
Austrijski je tisak u utorak brojnim naslovnicama i komentarima izvijestio o smrti višestrukog svjetskog prvaka Formule 1 i poduzetnika Nikija Laude koji je u ponedjeljak umro u 71. godini života.

- Niki je bio šampion i austrijsko blago. I bio je jedan od mojih dragih prijatelja. Svim srcem će mi nedostajati ovaj velikodušni junak koji je otvarao nove vidike, rekao je na vijest o Laudinoj smrti glumac i političar Arnold Schwarzenegger.

- Austrija je izgubila velikana, piše dnevnik Die Presse ističući jedinstvenost Nikija Laude i kao vozača i poduzetnika.

- Niki je u oba zanimanja pokazivao svoje dvije najvažnije osobine: hladnokrvnost i znanje. I to mu je pomoglo da na kraju pobijedi, piše Die Presse.
I politički vrh se oprostio od jednog od najpoznatijih Austrijanaca.  

- Velik i jedinstveni čovjek, idol koji nikada nije odustajao. Niki je kao nitko drugi utjecao na naš pogled na automobilske utrke, na Formulu 1, priopćio je austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen.

Nije bio od onih koji odustaju

Austrijski kancelar Sebastian Kurz poručio je da Austrija gubi jednu od svojih uzora. - Niki je uzor hrabrosti, discipline i ustrajnosti. Niki, nedostajat ćeš nam, poručio je Kurz.

Dnevnik Der Standard je Laudu usporedio s glavnim konkurentima na autodromu i objasnio zašto se uvijek iznova vraćao za volan.

- Lauda se poslije padova uvijek dizao i kretao ispočetka. Njegove pobjede su uvijek bile plod teškog rada. Nikada nije imao talent jednog Ayrtona Senne ili karizmu jednog Jamesa Hunta, ali nikada nije pomislio odustati. Radio je na svom bolidu, mehaničare dovodio do ruba živčanog sloma i na kraju je iz svega čega se primio dobio više nego drugi, piše Der Standard.
Povratak na stazu samo 42 dana nakon stravične nesreće u Nuerburgringu, nakon kojeg ga je već i svećenik pripremio za smrti, pretvorio je Laudu u simbol otpora i odlučnosti. Već godinu poslije nesreće osvojio je svoj drugi naslov. Treći je stigao 1984.

Umro je godinu dana nakon transplantacije pluća, organa koji mu je teško stradao u spomenutoj nesreći čije je posljedice osjećao i prkosio im do kraja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!