09:34 / 23.03.2020.

Autor: K.L./Hina

Australci pozivaju sportaše da se pripreme za Igre za sljedeće ljeto

Matt Caroll (Screenshot HRT)

Matt Caroll (Screenshot HRT)

Foto: - / HRT

"Jasno je da se Igre ne mogu održati u srpnju", izjavio je potpredsjednik AOC-a Ian Chesterman, inače šef misije za OI u Tokiju.
Dužnosnici Australskog olimpijskog odbora (AOC) su u ponedjeljak ocijenili da je "jasno" da se Olimpijske igre u Tokiju neće moći održati ovo ljeto kako je planirano te su pozvali svoje sportaše da se pripremaju za 2021.

- Jasno je da se Igre ne mogu održati u srpnju, izjavio je potpredsjednik AOC-a Ian Chesterman, inače šef misije za OI u Tokiju.

- Ponašanje naših sportaša je bilo sjajno tijekom treninga i priprema, ali stres  i nesigurnost su im preteški.

Predsjednik Australskog olimpijskog odbora (AOC) Matt Carroll je izjavio da nije moguće sakupiti tim za Olimpijske igre u Tokiju koje su na rasporedu ovo ljeto zbog pandemije koronavirusa i da bi se australski sportaši trebali pripremati da Igre budu odgođene za sljedeću godinu.

- Imamo sportaše koji su smješteni u inozemstvu, druge koji treniraju u različitim dijelovima Australije. Uz ograničenja putovanja i drugim ograničenjima  
situacija je neodrživa, rekao je Carroll.

Carrollova je izjava uslijedila nakon objave Kanade da neće slati svoje sportaše na Olimpijske i Paraolimpijske igre u Tokio.

Carroll je, podsjećajući kako je sportašima potrebna sigurnost, istaknuo da oni trebaju najprije misliti na svoje zdravlje i na zdravlje svojih bližnjih.

"... 2021, to je 12 mjeseci, radi se o ljetnim Igrama, i to je odgovarajuća količina vremena, ali je i dalje odluka na MOO-u".

Chesterman je napomenuo kako bi odgoda Igara na sljedeće ljeto omogućila "sportašima iz cijelog svijeta da se pripreme kako treba u nadi da će kriza s koronavirusom tada biti pod kontrolom".
- Svjesni smo svih poteškoća koje će izroditi ta odgoda. Ali kada se svijet oporavi, Olimpijske igre u Tokiju moći će biti prava proslava sporta i čovječanstva.

AOC u svom priopćenju objavljenom u ponedjeljak navodi da njegova odluka reflektira "ključna načela MOO-a da je zdravlje sportaša na prvom mjestu i inzistira na tome da djeluje u najboljem interesu sporta".

Protivljenje tome da se Igre održe u srpnju poraslo je naglo u zadnjih 48 sati, a najglasniji su bili američki atletski i plivački savez te neki nacionalni olimpijski odbori  koji svi pozivaju na odgodu Igara zbog pandemije koronavirusa, a Kanada je prva donijela odluku o povlačenju s OI ove godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!