Audi ulazi u Formulu 1

26.08.2022.

09:47

Autor: K.L./Hina

Formula 1

Formula 1

Foto: Srdjan Suki / Pool via REUTERS

Njemački proizvođač Audi debitirat će u Formuli 1 2026. kao proizvođač motora, najavio je u petak njegov izvršni direktor Markus Duesmann na tiskovnoj konferenciji u Spa-Francorchampsu uoči Velike nagrade Belgije.

Volkswagenov premium brend Audi ulazi u Formulu 1 automobilističkih utrka, objavio je u petak proizvođač automobila.

Audi će razviti svoj hibridni motor u Neubourg-sur-le-Danube, u Bavarskoj, i sklopit će partnerstvo s jednom od momčadi Formule 1. Ovo partnerstvo koje mora biti objavljeno do kraja godine moglo bi biti sklopljeno sa Sauberom, koji se trenutno utrkuje pod imenom Alfa Romeo, a pokreće ga Ferrari, prenosi agencija France Presse.

Ključni dio Audijeve odluke da se pridruži Formuli 1 je cilj trkaće serije da postane ugljično neutralan do 2030., rekao je proizvođač automobila, uključujući nova tehnička pravila usmjerena na veću elektrifikaciju i održiva goriva koja se primjenjuju od 2026.

Ova objava dolazi deset dana nakon što je Svjetsko vijeće za moto sport FIA-e odobrilo nove propise o motorima za bolide Formule 1 za 2026. Motori, koji su već hibridni od 2014., od tog će datuma vidjeti povećanje u upotrebi električne energije i također će koristiti 100 posto održiva goriva.

- S novim pravilima, pravo je vrijeme da se uključimo, objasnio je Duesmann.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!