11:01 / 02.03.2021.

Autor: HRT

Atletska reprezentacija na Europsko prvenstvo u Poljskoj: Možemo biti presretni

Filip Mihaljević

Filip Mihaljević

Foto: HTV / HRT

Hrvatska atletska reprezentacija otputovala je na Europsko dvoransko prvenstvo u Poljsku gdje će ju predstavljati četvero natjecatelja.

Filip Mihaljević u bacanju kugle, Mateo Ružić na 400 metara, a od djevojaka će nastupiti Ivana Lončarek i 16-godišnja Klara Koščak na 60 metara s preponama.

- Napokon se vraćam natjecanjima, nakon cijele ove godine koja je bila izuzetno teška psihički i fizički. Bilo se teško motivirati, međutim, prošla godina bila je vrlo dobra, ove još nisam nastupao zbog ozljede u Poljskoj. Na ovo prvenstvo odlazim u solidnoj formi te se nadam dobrom rezultatu, rekao je Filip Mihaljević.

- Očekivali smo i publiku, ali bit će na kraju bez nje. Na stvari na koje ne mogu utjecati, pokušavam se ne zamarati s njima. Unatoč svemu, možemo biti presretni što se prvenstvo uopće održava, zaključio je hrvatski atletičar.

Za Ivanu Lončarek će to biti četvrto dvoransko EP u karijeri, iza sebe ima dva polufinala. Na glavnoj probi uoči nastupa u Torunu osvojila je brončanu medalju na dvoranskom prvenstvu Balkana u Istanbulu s rezultatom 8.24 sekunde, dok je proteklog vikenda slavila na prvenstvu Hrvatske s rezultatom 8.36.

Prošle godine je najbrže trčala 8.13 i nada se kako će u Poljskoj biti još brža.

Miholjević je vlasnik hrvatskog dvoranskog rekroda u bacanju kugle (21.84) kojeg je postavio u veljači prošle godine u Beogradu. Miholjević je prošle godine tri puta popravljao dvoranski rekord, no ove godine još nije nastupao zbog ozljede.

Mateo Ružić je najbolji plasman na 400 metara na dvoranskim EP zabilježio 2013. u Gotheborgu izborivši plasman u polufinale, a na nedavnom PH je pobijedio s rezultatom 47.57.


Za mladu 16-godišnju Klaru Koščak bit će to prvi nastup na seniorskom dvoranskom EP, a njezin osobni rekrod na 60m s preponama je 8.25 što je novi juniorski dvoranski rekord.

Na EP će nastupiti 733 atletičara iz 47 europskih zemalja pri čemu 405 atletičara i 328 atletičarki.

Od hrvatske samostalnosti jedini osvajač medalja na europskim dvoranskim prvenstvima bio je Branko Zorko koji je 1994. u Parizu bio srebrni, a 1992. u Genovi brončani na 1500 metara.

Zanimljivo, Blanka Vlašić ima četiri medalje sa svjetskih dvoranskih prvenstava, pri čemu i dva zlata, ali niti jednu medalju nije osvojila na dvoranskim europskim prvenstvima.

Najbliže medalji je bila 2007. u Birminghamu gdje je osvojila četvrto mjesto.

Natjecanje koje će se održati od 5. do 7. ožujka moći ćete pratiti na HTV-u 2.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!