17:50 / 20.09.2019.

Autor: M.M./Hina

Atletika: Miting u Stockholmu više nije dio "Dijamantne lige"

Daniel Stahl (EXPA/PIXSELL)

Daniel Stahl (EXPA/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Organizatori atletskog mitinga u Stockholmu objavili su kako se od sljedeće godine njihov događaj neće odvijati u sklopu "Dijamantne lige".
Organizatori atletskog mitinga u Stockholmu objavili su kako se od sljedeće godine njihov događaj neće odvijati u sklopu "Dijamantne lige" koja se odlučila na smanjenje sa 14 na 13 mitinga u sezoni.

Iz Međunarodnog atletskog saveza (IAAF) još su ranije najavili reformu "Dijamantne lige" smanjivanjem broja mitinga sa 14 na 13, ali i smanjivanjem broja disciplina sa 28 na 24 (po 12 za atletičare i atletičarke). Još ranije je odlučeno kako utrke na 5000 metara više neće biti dijelom "Dijamantne lige", a kao druga disciplina koja će najvjerojatnije izgubiti status spominje se bacanje diska kojim posljednjih godina dominira najbolja hrvatska atletičarka Sandra Perković.

Kako je jedan od najboljih švedskih atletičara upravo bacač diska Daniel Stahl, iz serije "Dijamantne lige" ispao je miting u Stockholmu iako po rezultatima postignutim u 2019. nije bio najslabiji.

Direktor mitinga u Stockholmu Jan Kowalski ipak nije bio razočaran ovom vijesti.

- Sada barem znamo na čemu smo i možemo samostalno odlučivati o našim financijama, a nećemo biti ograničeni pravilima 'Dijamantne lige'. Naš cilj i dalje je biti jedan od najboljih atletskih mitinga na svijetu. Sada ćemo imati priliku napraviti natjecanje upravo onakvim kakvo želimo, rekao je Kowalski.

Miting u Stockholmu sljedeće će se godine održati 24. svibnja, a svoj nastup na njemu već su potvrdila dvojica najboljih švedskih atletičara, diskaš Stahl i skakač s motkom Armand Duplantis.

Bez obzira na smanjenje broja disciplina u programu "Dijamantne lige", iz IAAF-a su objavili kako će organizatori svakog mitinga moći dodati poneku disciplinu u program, ali one će se morati odvijati izvan glavnog programa koji će biti u međunarodnom televizijskom prijenosu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!