22:53 / 10.10.2020.

Autor: I.L./Hina

Aronianu "prvo poluvrijeme"

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Magnus Carlsen je izgubio od Poljaka Jan-Krzysztofa Dude.
U 5. kolu tradicionalnog Altiboxova velemajstorskog šahovskog turnira dogodilo se veliko iznenađenje koje je rezultiralo potpunim preokretom na vrhu ljestvice.

Aktualni svjetski prvak Magnus Carlsen neočekivano je poražen od Poljaka Jan-Krzysztofa Dude, pa ga je pretekao ne samo Armenac Levon Aronian pobjedom nad Amerikancem Fabianom Caruanom, nego i Iranac Alireza Firouzja zahvaljujući lijepoj pobjedi nad Norvežaninom Aryanom Tarijem.

Carlsen je protiv Dude žrtvovao najprije pješaka pa kvalitetu, ali je u taktičkoj borbi previdio jedan udar i morao dati topa, što je Poljak usprkos velikom vremenskom tjesnacu uspio pretvoriti u pobjedu.

Aronian je u sjajnom pozicijskom stilu nadvisio Caruanu, koji je pokušao riješiti probleme žrtvom kvalitete. No, Armenac je briljantnom igrom u završnici realizirao prednost.

Senzacionalan završetak prvog kruga ovog superturnira režirao je i Firouzja, koji je izvanrednom pozicijskom igrom postigao dobivenu topovsku završnicu protiv Tarija.

Rezultati 5. kola:

Duda-Carlsen 1-0, Caruana-Aronian 0-1, Firouzja-Tari 1-0.

Poredak na ljestvici nakon prvog kruga:

Aronian 11 bodova, Firouzja 10, Carlsen 9, Caruana 7, Duda 4, Tari 1,5 bod.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!