19:22 / 20.04.2021.

Autor: M.M./HRT

Anti Kosteliću nagrada HSS-a za životno djelo

Ante Kostelić

Ante Kostelić

Foto: Zeljko Lukunic / Pixsell

Alpski odbor Hrvatskog skijaškog saveza (HSS) na svojoj je sjednici odlučio dodijeliti Anti Kosteliću nagradu za životno djelo, a određen je i sastav reprezentacija za sljedeću sezonu u kojoj je glavni događaj nastup na Zimskim olimpijskim igrama 2022. u Pekingu, priopćili su iz HSS-a.

Ante Kostelić se nakon 23 godine rada oprašta od funkcije trenera u reprezentaciji te je za svoj rad od Hrvatskog skijaškog saveza dobio nagradu za životno djelo.

- Hrvatski skijaški savez zahvaljuje Anti na njegovom vizionarskom putu koji je završio s ukupno osvojenih 10 olimpijskih medalja od kojih je 5 zlatnih, 4 velika i 8 malih kristalnih globusa, 8 medalja sa Svjetskih prvenstava od čega 6 zlatnih te 56 pobjeda i 115 postolja u FIS Svjetskom kupu kao i za vrlo uspješan rad zadnjih godina s braćom Kolega. Osim sjajnih rezultata njegov rad je uvelike pomogao i doprinio stvaranju našeg respektabilnog saveza, razvoju ostalih reprezentativaca i dovođenju utrke FIS Svjetskog kupa na Sljeme. Hrvatski skijaški savez će nastaviti raditi vođen Antinom skijaškom i sportskom vizijom u razvoju svojih natjecatelja, a najmanje što mi možemo učiniti kako bi mu zahvalili je dodjela nagrade za životno djelo, rekao je direktor alpskih reprezentacija i ski pool-a Vedran Pavlek.

Filip Zubčić

Filip Zubčić

Foto: Slavko Midzor / Pixsell

U sezoni 2020./2021. Filip Zubčić ostvario je dvije pobjede u veleslalomima FIS Svjetskog kupa u Santa Caterini (ITA) i Banskom (BUL), te se još četiri puta penjao na pobjedničko postolje na utrkama Svjetskog kupa u veleslalomu. Također, drugu sezonu zaredom završio je treći u poretku najboljih veleslalomaša svijeta, a sezonu 2020./2021. završio je i na 5. mjestu u ukupnom poretku FIS Svjetskog kupa.

Na Svjetskom prvenstvu 2021. u talijanskoj Cortini d'Ampezzo Zubčić je osvojio srebrnu medalju u utrci paralelnog veleslaloma te 4. mjesto u veleslalomu, a za odličan hrvatski ekipni nastup zaslužan je Istok Rodeš osvojivši 6. mjesto u slalomu.

Na današnjoj sjednici Alpskog odbora određeni su natjecatelji i treneri koji će biti članovi Hrvatskih alpskih skijaških reprezentacija za sljedeću olimpijsku sezonu 2021./2022. u kojoj je glavni cilj nastup na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022. i osvajanje jedne medalje.

Zbog dobrih rezultata ostvarenih u sezoni 2020./2021., koje je ostvario kao pridruženi član reprezentacije, za sezonu 2021./2022. u reprezentaciju je ponovno uvršten Matej Vidović. Uz njega i Zubčića, u muškoj A reprezentaciji su još Istok Rodeš i Elias Kolega, dok će od skijašica u najvišem reprezentativnom razredu biti Leona Popović i Zrinka Ljutić. U muškoj B reprezentaciji su Samuel Kolega i Tvrtko Ljutić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!