Anamaria Govorčinović viceprvakinja svijeta

06.08.2022.

19:15

Autor: I.L./HRT/Hina

Anamaria Govorčinović

Anamaria Govorčinović

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Hrvatska 25-godišnja kajakašica na mirnim vodama Anamaria Govorčinović ostvarila je povijesni uspjeh na Svjetskom prvenstvu u kanadskom Halifaxu, gdje je u utrci jednosjeda na 500 metara osvojila srebrnu medalju.

Govorčinović je sjajno veslala u drugoj polovici utrke i prestigla kajakašice koje su na polovici staze bile ispred nje. Bolja od hrvatske kajakašice bila je samo legendarna Novozelanđanka Lisa Carrington, peterostruka olimpijska pobjednica na 200 i 500 m te osvajačica 11 zlatnih medalja na svjetskim prvenstvima na istim dionicama, za kojom je Govorčinović zaostala za 1.28 sekundi.


Broncu je osvojila Njemica Jule Hake, koja je za pobjednicom zaostala za 1.61 sekundi.


Nakon sjajnog nastupa na 500 metara, pred Anamarijom Govorčinović je u Halifaxu još jedna utrka u kojoj će se boriti za odličje, na dvostruko dužoj dionici, koja je na rasporedu u nedjelju, s početkom u 17.10 sati po srednjoeuropskom vremenu.


Govorčinović je na 1000 metara osvojila srebrno odličje na prošlogodišnjem Europskom prvenstvu u Poznanju.

Hrvatsku u Halifaxu predstavlja i 23-godišnja kanuistica Vanesa Tot koja će u nedjelju nastupiti u A finalu na 200 i 500 metara u jednokleku. Prvo će se boriti za odličje na 200 m, a to je finale na rasporedu u 16.11 sati po srednjoeuropskom vremenu. Start A finala na 500 m je predviđen tek 33 minute poslije, od 16.44 sati.


Zanimljivo je da će Vanesa Tot u oba finala veslati u stazi 9, istoj onoj u kojoj je u subotu veslala Anamaria Govorčinović, dok će svjetska viceprvakinja na 500 m biti u šestoj stazi u finalu na 1000 m.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!