Ana Viktorija Puljiz osvojila brončanu medalju

29.04.2022.

17:29

Autor: A.M./Hina

Ana Viktorija Puljiz

Ana Viktorija Puljiz

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Hrvatska je imala sjajno otvaranje Europskog prvenstva u Sofiji. Već prvog dana natjecanja hrvatski džudo je osvojio medalju i to zahvaljujući 20-godišnjoj Ani Viktoriji Puljiz u kategoriji do 52 kilograma.

Najčešće ime koje se spominje u krugu favorita za medalje na velikim džudaškim natjecanjima uključuje ono Barbare Matić. Naporan rad osigurali su da to više nije samo Barbara, a tom krugu hrvatskih imena od ovog se petka pridružuje i ono Ane Viktorije Puljiz.


Mlada Solinjanka, službeno još juniorka s 20 godina, već nekoliko godina pokazuje da je na putu da bude vrhunska džudašica i među seniorkama. Potvrdila je to na Europskom prvenstvu u Bugarskoj, na kojem je oduševila i osigurala da se u Hrvatskoj slavi europska bronca.


- Došli smo potpuno neopterećeni, a to je trenutak kada može dati najviše od sebe. Na putu do trećeg mjesta u Europi je pobijedila šestu i osmu na svijetu, a izgubila samo od jake Njemice, oduševljeno je govorio njen trener Dragan Crnov, koji je s Puljiz od njenih početaka.


Na početku turnira Puljiz je ipponom svladala Španjolku Perez Box u zlatnom bodu, nakon skoro 10 minuta borbe. U produžetak je otišla i s Njemicom Ballhaus, koja ju je natjerala na treću kaznu i otišla dalje, a jedino slavlje u prve četiri minute borbe bilo je u repasažu protiv Talijanke Giuffride, osme na svjetskoj ljestvici.


U finalnom bloku čekala ju je 22-godišnja Izraelka Primo, šesta na svijetu, koja je krenula agresivno, ali je hrvatska reprezentativka odgovorila na pravi način. Nakon prvog napada Puljiz je povezala još jedan za predivan ippon i osmijeh od uha do uha dok je shvatila kako je osvojila europsku broncu.


Osim Puljiz, prvog dana Europskog prvenstva nastupili su Tihea Topolovec (do 57 kg) i Robert Klačar (do 66 kg). Oboje su pokazali kvalitetu i dobar džudo, a nakon početnih pobjeda, protiv Mađarice Kovacs, odnosno Švicarca Waizeneggera, izgubili su od nositelja.


U subotu, 30. travnja, na tatami Armeec Arene izlaze Katarina Krišto i Iva Oberan (obje do 63 kg) te Barbara Matić (do 70 kg), dok u nedjelju, 1. svibnja, nastupaju Petrunjela Pavić (do 78 kg), Ivana Maranić i Tina Radić (obje preko 78 kg), Marko Kumrić (do 100 kg) i Zlatko Kumrić (do 100 kg).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!