Američki sprinter na 100 metara bio je dopingiran u Tokiju?

12.01.2022.

18:03

Autor: A.M./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: joel bubble ben / Shutterstock.com

Američki tužitelji u srijedu su optužili terapeuta iz Teksasa za distribuciju lijekova za poboljšanje performansi sportašima koji su sudjelovali na Olimpijskim igrama održanim u Tokiju prošlog ljeta.

Optužbe protiv Erica Lire (41), koje su objavili savezni tužitelji na Manhattanu, označile su prve američke kaznene optužbe za doping vezane za Igre u Tokiju. Lira, terapeut iz El Pasa u Teksasu, uhićen je u srijedu i očekuje se da će se kasnije u srijedu pojaviti pred saveznim sucem u Teksasu.Tužitelji su rekli da je Lira nabavio krivo brendirane verzije lijekova na recept - uključujući ljudski hormon rasta i eritopoetin, koji se koriste za povećanje proizvodnje crvenih krvnih stanica - iz Srednje i Južne Amerike i podijelio ih dvojici sportaša.


- Igre su ponudile tisućama sportaša potvrdu nakon godina treninga, rekao je u priopćenju Damian Williams, američki državni odvjetnik južnog okruga New Yorka. 


- A Eric Lira planirao je poniziti taj trenutak prodajom ilegalnih droga, dodao je.


U prijavi nije identificiran niti jedan od dvojice sportaša koji su navodno primali drogu od Lire. Tužitelji su dobili šifrirane poruke u kojima su Lira i jedan od sportaša razgovarali o trčanju na 100 metara, sugerirajući da je atletičar bio sprinter koji je sudjelovao u na utrci na 100 metara. Za SAD su u toj utrci nastupali Ronnie Baker, Trayyon Bromell i Fred Kerley, koji je na kraju bio srebrni. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!