10:40 / 17.11.2020.

Autor: K.L./Hina

Američki Senat dao potporu kaznenom progonu optuženih za doping

Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)

Foto: - / -

Između ostalih primjedbi, u WADA-i ističu da prijedlog zakona u SAD-u izuzima profesionalne lige, kao što su košarkaška NBA i hokejaška NHL, te studentski sport.
Američki Senat je dao formalnu potporu zakonu koji bi američkim saveznim organima omogućio kazneni progon optuženih za uporabu zabranjenih stimulativnih sredstava, kako u SAD-u, tako i u inozemstvu, priopćila je Američka antidopinška agencija (USADA).

- To je veliki dan u borbi za čisti sport u cijelom svijetu. Jedva čekamo da zakon bude prihvaćen, tako da se zauvijek možemo riješiti varalica u sportu, izjavio je direktor USADA-e Travis Tyggart.
Zakonski prijedlog koji je dobio nadimak "Rodčenkovljev zakon", prema bivšem šefu ruskog antidopinškog laboratorija Grigoriju Rodčenkovu koji je bio u središtu dopinške afere za vrijeme Zimskim olimpijskih igara u Sočiju 2014., a potom u svojstvu "zviždača" prebjegao u SAD, trebao bi služiti za sprečavanje sistematičnog dopinga. Američki Kongres je već prošle godine dao potporu ovom zakonskom prijedlogu.
"Rodčenkovljevim zakonom" bit će omogućen kazneni progon svih odgovornih, uključene su novčane kazne do milijun američkih dolara, kao i zatvorske kazne u trajanju do deset godina.
- Prihvaćanjem zakona dobit ćemo alat kojim ćemo štiti čiste sportaše i pomagati razbijanju međunarodnih udruženja koja uništivaju sport, utječu na sponzore i nanose štetu sportašima, tvrdi Tyggart. 
Vijest o podršci ovom zakonu nije razveselila Svjetsku antidopinšku agenciju (WADA) u kojoj prevladava mišljenje kako bi to moglo potaknuti prihvaćanje sličnih zakonskih modela i drugdje po svijetu, što bi oslabilo zajedničke napore pod WADA-inim vodstvom u borbi protiv dopinga.
Između ostalih primjedbi, u WADA-i ističu da prijedlog zakona u SAD-u izuzima profesionalne lige, kao što su košarkaška NBA i hokejaška NHL, te studentski sport.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!