14:26 / 20.05.2021.

Autor: K.L./Hina

AIBA pokrenula istragu o smrti jordanskog boksača

Boksanje - ilustracija

Boksanje - ilustracija

Foto: Shutterstock / -

Međunarodna boksačka federacija (AIBA) pokrenula je neovisnu istragu o smrti 18-godišnjeg jordanskog boksača Rasheda Al-Swaisata, koji  je preminuo prošlog mjeseca nakon zadobivene ozljede glave na svjetskom prvenstvu za mlade u Poljskoj.

Al-Swaisat je preminuo u bolnici u Kielceu jedanaest dan nakon što je pretrpio nokaut na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Poljskoj. Al-Swaisat je pretrpio ozljedu glave u borbi protiv Estonca Antona Vinogradova.

Pomoć mu je prvo pružena u ringu, nakon čega je hitno prebačen u bolnicu gdje je operiran. Jedanaest dana borio se za život, no nažalost nije izdržao. Voditelj Centra za sportsku medicinu Sveučilišne bolnice Lausanne Vincent Gremeaux vodit će istragu, objavila je AIBA.

- Drago mi je pružiti podršku AIBA-i u ovom pitanju, rekao je Gremeaux.

- Moji zadaci kao neovisnog stručnjaka su pomoći u razjašnjavanju točnog tijeka događaja koji su doveli do boksačeve smrti i pregledati protokole i tretmane koji su slijedili povodom ove nesreće.

Osvrnut će se na okolnosti Rashedova sudjelovanja u natjecanju, prošlu medicinsku povijest, ozljedu, liječenje i protokole koji su tom prilikom slijedili.

- Boks je postigao ogroman napredak u sigurnosnom smislu i imamo sreću da su takve ozljede izuzetno rijetke u našem sportu, rekao je predsjednik AIBA-e Umar Kremlev

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!