18:48 / 23.09.2021.

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Afrika prvi put domaćin biciklističkog SP-a

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Yves Herman / REUTERS

Međunarodni biciklistički savez (UCI) objavio je kako će se Svjetsko prvenstvo u cestovnom biciklizmu 2025. godine održati u glavnom gradu Ruande Kigaliju.

Bit će to prvi put kako će Afrika organizirati biciklistički SP, svakogodišnje natjecanje koje je prvi put održano još 1927. godine.

Uz Kigali, kandidat za domaćinstvo je bio i marokanski grad Tanger, a ovime je predsjednik UCI-j David Lappartient ispunio jedno od svojih obećanja danih 2017. kada je preuzeo dužnost prvog čovjeka svjetskog biciklizma.

Afrika je ostala posljednji kontinent koji još nije ugostio najbolje bicikliste svijeta, sva svjetska prvenstva do 1974. održana su u Europi da bi te godine domaćin bio kanadski Montreal (Sjeverna Amerika). Godine 1977. SP je prvi put održan u Južnoj Americi, u San Cristobalu u Venezueli, Azija se upisala na listu 1990. s japanskom Utsunomiyom, a Oceanija 2010. s australskim Geelongom i Melbourneom.

Ovogodišnji SP upravo se održava u Belgiji, sljedeće godine domaćin će biti Wollongong u Australiji, 2023. Glasgow u Velikoj Britaniji, a 2024. švicarski  Zürich.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!