Klovar: Cilj mi je ići još dublje

02.06.2023.

21:01

Autor: Klaudia Modrić Plantarić/Dnevnik/HRT/IMS

Na prvenstvu se okupilo 20 ronilaca

Na prvenstvu se okupilo 20 ronilaca

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Na najdubljoj točki u kanalu Krušija u blizini otoka Cresa održava se šesti "Adriatic Freediving Trophy". Riječ je o nacionalnom prvenstvu u ronjenju na dah na kojem se okupilo 20 ronilaca. Iako je temperatura mora samo 17 Celzijevih stupnjeva, naši su predstavnici postigli odlične rezultate i osigurali norme za sudjelovanje na nadolazećem Svjetskom prvenstvu u Hondurasu.

Sanda Delija jedna je od deset žena na svijetu u povijesti koje su dosad zaronile dublje od 100 metara na dah!

 - Jako je hladno more tako da nisu lake kondicije, ali predivan je dan bio danas, tako da sam zadovoljna. Bilo mi je važno natjecanje da se mogu kvalificirati na svjetsko prvenstvo i to sam uspjela, rekla je Delija.

Šesti Adriatic Freediving trophy održava se u najdubljem djelu sjevernoga Jadrana, između otoka Plavnika i Cresa.

 - Ovo nisu idealni uvjeti, ali naš turnir je izazovan zbog struje i zbog valova koji znaju biti, zbog vjetra, temperature mora koja se mijenja, termoklima, za mene je ovo jedan od najljepših turnira svakako, rekao je Vitomir Maričić, svjetski prvak i organizator natjecanja.

Nakon opuštanja i koncentriranja, s udahom nestanu s površine mora. Zarone do dubine od 100 metara. Dok se vrate na površinu prođu i 4 minute.

 - Ocjena dana definitivno desetka, iako nije bio uspješan zaron, više nekako trening danas, ali cijelo natjecanje bilo je odlično. Cilj je ići još dublje i dalje ostati "najdublji čovjek na planetu", kaže Petar Klovar, svjetski prvak u ronjenju na dah.

Petar Klovar uspio je ono što nikome u povijesti ovoga sporta nije uspjelo. Zaronio je u jednom dahu na dubinu od 132 metara. Pothvat je to na rubu trenutačnih ljudskih sportskih i fizioloških mogućnosti.

 - Pokušavam i ja s njima znanstveno pristupiti ovome što oni rade, radili smo nešto zajedno, meni je to izuzetno interesantno kao pulmologu da primijenim nešto u svakodnevnom radu, ono što sam od njih naučio ovdje, objašnjava doc. dr. sc. Igor Barković, pulmolog.

Ostavljamo naše uspješne reprezentativce u njihovu morskom svijetu, gdje nema navijanja, klicanja i slave. Samo mir i tišina velikog plavetnila.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!