12:53 / 26.09.2021.

Autor: I.L./HRT/Hina

Adola brži od Bekelea, kod žena pobijedila Gebreslase

Guye Adola

Guye Adola

Foto: Annegret Hilse / REUTERS

Etiopljanin Guye Adola pobijedio je u nedjelju na Berlinskom maratonu s vremenom 2:05:45 ispred Kenijaca Bethwella Yegona (2:06:14) i velikog favorita Kenenise Bekelea (2:06:47).

U savršenim vremenskim uvjetima trkači su prvu polovicu maratona trčali dosta brzo jer je 39-godišnji Bekele najavio svoju namjeru da napadne svjetski rekord Eliuda Kipchogea (2:01.39). Međutim takav ritam trkači nisu mogli držati zadnjih 20 km.

Do 25. kilometra skupina od četiri trkača, među kojima su bili Bekele i Adola, bili su s nekoliko sekundi brži od prolaznog vremena svjetskog rekorda Kipchogea, postavljenog 2018.

No tempo je oslabio kada je i zadnji "zec" odustao što je omogućilo Yegonu da se zadrži među vodećima.

Bekele, koji je na 27 km shvatio da ne može srušiti svjetski rekord, pokušao je voditi utrku i osigurati si pobjedu, ali je Adola bio jači.

Tridesetogodišnji Adola je prvi put maraton trčao 2017. i to u Berlinu, a inače je specijalist za polumaratone.

Berlinski maraton, pobjedničko postolje

Berlinski maraton, pobjedničko postolje

Foto: Annegret Hilse / REUTERS

Kod žena pobijedila je njegova sunarodnjakinja Gotytom Gebreslase s vremenom 2:20.09 ispred još dvije Etiopljanke Hiwot Gebrekidan (2: 21:23) i Helen Tola (2:23:05).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!