14:37 / 17.01.2019.

Autor: A.M./Hina

27. obljetnica primitka HOO-a u MOO

Mateša i Čop (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)

Mateša i Čop (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Na današnji dan prije 27 godina Hrvatski olimpijski odbor (HOO) privremeno je priznat od strane Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO).
Na današnji dan prije 27 godina Hrvatski olimpijski odbor (HOO) privremeno je priznat od strane Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) i to samo dva dana nakon međunarodnog priznanja hrvatske države. Primitak u svjetsku olimpijsku obitelj omogućio je hrvatskim sportašicama i sportašima još iste (1992.) godine premijerne nastupe na zimskim i ljetnim olimpijskim igrama (XVI. ZOI u Albertvillu i XXV. OI u Barceloni).

Najviše zasluga za privremeno priznaje HOO-a pripadaju tadašnjem predsjedniku MOO-a Juan Antoniu Samaranchu i prvom predsjedniku HOO-a (1991. - 2000.) Antunu Vrdoljaku. Suradnja i prijateljstvo dvojice zaslužnika rezultiralo je i kasnijim Vrdoljakovim članstvom u Međunarodnom olimpijskom odboru (1995. - 2012.).

Na ljetnim Olimpijskim igrama u Barceloni hrvatski su sportaši osvojili i prve olimpijske medalje: srebro košarkaša nakon legendarnog finala s američkim Dream Teamom i dvije teniske bronce - pojedinačnu Gorana Ivaniševića i drugu, Ivaniševića i Prpića u konkurenciji parova. Od državne samostalnosti do zaključno ZOI-ja u Pjongčangu 2018. godine hrvatski su sportaši nastupili na sedam ljetnih i osam zimskih olimpijskih igara, na kojima su osvojili 44 odličja, od toga 33 na ljetnim (11 zlatnih, 10 srebrnih i 12 brončanih), a 11 na zimskim olimpijskim igrama (4 zlatna, 6 srebrnih i 1 brončano).  

Punopravno članstvo HOO-a u Međunarodnom olimpijskom odboru uslijedilo je dvije godine nakon utemeljenja krovne udruge hrvatskog sporta - 24. rujna 1993. na 101. sjednici MOO-a u Monte Carlu.

Povodom 27. obljetnice primitka nacionalne olimpijske udruge u međunarodnu olimpijsku obitelj, predsjednik HOO-a Zlatko Mateša i glavni tajnik Josip Čop čestitali su Veliki dan hrvatskog sporta svim sportašicama i sportašima, trenerima te sportskim dužnosnicima i djelatnicima u sustavu sporta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!