15:36 / 25.10.2021.

Autor: HRT/Hina

Organizatori objavili priručnik za ZOI u Pekingu sa smjernicama za covid-19

Peking 2022, olimpijske igre

Peking 2022, olimpijske igre

Foto: Tingshu Wang / REUTERS

Međunarodni olimpijski odbor (MOO), Međunarodni paraolimpijski odbor (IPC) i Organizacijski odbor Pekinga 2022. objavili su opsežne priručnike sa smjernica kako bi se osiguralo da svi sudionici skorašnjih Zimskih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara i stanovnici Kine ostanu sigurni i zdravi.

Priručnici su namijenjeni sportašima, predstavnicima ekipa, kao i medijskim djelatnicima, sponzorima, volonterima, radnoj snazi i drugima.


Natjecatelji na zimskim OI i POI u Pekingu 2022. bit će podvrgnuti svakodnevnim testovima na COVID-19 i cijelo vrijeme će morati ostati u "zatvorenom balonu" koji uključuje prijevoz između olimpijskog sela i sportskih objekata. Sudionici igara morat će se testirati i prije dolaska, a sportaši i službenici koji nisu cijepljeni morat će provesti 21 dan u karanteni, uz neke iznimke iz medicinskih razloga koje se odobravaju od slučaja do slučaja.

Kina, gdje su mjere za borbu protiv COVID-19 među najstrožim na svijetu, već je objavila kako međunarodnim gledateljima neće biti dopušten ulazak u zemlju na OI koje će trajati od 4. do 20. veljače 2022. godine, te na POI koje su na rasporedu od 4. do 13. ožujka.


- Želimo da svi na Igrama budu sigurni, zato tražimo od svih sudionika da se pridržavaju ovih smjernica. Vodiči uključuju najnovije znanstvene savjete i dokazane mjere poduzete tijekom pandemije, a donose i ključne pouke iz međunarodnih sportskih natjecanja posljednjih mjeseci, rekao je izvršni direktor Olimpijskih igara Christophe Dubi u priopćenju.


- Održavanje zdravlja svih osigurat će da fokus ostane na samim osnovama Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, sportašima i sportu, dodao je.


Prema riječima visoke predstavnice IPC-a Colleen Wrenn, posljednjih 12 mjeseci pokazalo je i dokazalo da je moguće sigurno organizirati velike sportske događaje s pravim mjerama i uz sudjelovanje svih relevantnih dionika, sve dok se svi pridržavaju pravila i mjera.


Dopredsjednik i glavni tajnik Pekinga 2022. Han Zirong je na predstavljanju priručnika kazao kako da oni pokazuju koherentnost i konsenzus svih uključenih strana:


- U razvoju smo postavili prioritet u zaštiti zdravlja svih sudionika Igara, uključujući sportaše, kao i kineskog stanovništva. Iskustvo crpimo iz drugih međunarodnih sportskih događaja i trenutne politike u borbi protiv covid-19 u Kini. Radit ćemo sa svim dionicima. u organizaciji sigurnih i prekrasnih igara.


Tijekom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara bit će postavljen poseban sustav za zaštitu sudionika i ljudi u Kini smanjenjem nepotrebnih interakcija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!