Zlatna lopta bit će dodijeljena 17. listopada

15:50 / 24.05.2022.

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Messi sa Zlatnom loptom 2021.

Messi sa Zlatnom loptom 2021.

Foto: Benoit Tessier/File Photo / REUTERS

Nagrada Zlatna lopta za 2022., koja mijenja format ove sezone, bit će dodijeljena 17. listopada u Parizu, objavio je u utorak časopis "France Football", organizator svečanosti.

Ovo 66. izdanje prestižne nagrade održat će se u kazalištu Châtelet, gdje je bila i svečana dodjela 2021. kada su nagrađeni Argentinac Lionel Messi, sedmi put, i Španjolka Alexia Putellas u ženskoj konkurenciji.

Imena nominiranih za nagradu Zlatna lopta u muškoj i ženskoj konkurenciji, kao i za nagrade Kopa (najbolji mladi nogometaš) i Yachine (najbolji vratar) bit će otkrivena 12. kolovoza.

Ove godine se nagrada dodjeljuje prema drugačijoj formuli koja je najavljena u ožujku. Naime, odnosit će se na sportsku sezonu, a ne na cijelu godinu te će je dodijeljivati manji žiri na temelju strože selekcije i uz jasnije kriterije za dodjelu.

Prema novim pravilima, "individualna izvedba" i "odlučujući i impresionirajući karakter kandidata" bit će prvi kriterij, ispred "kolektivnog aspekta i osvojenih trofeja" te "klase igrača i njegovog osjećaja za fair-play".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!