09:52 / 19.07.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Zidaneov dres prodan za više od 100 tisuća dolara

Zidaneov dres

Zidaneov dres

Foto: Anton_Ivanov / Shutterstock

Jedan od dresova napravljenih za Zinedina Zidanea predviđenih za finale nogometnog Svjetskog prvenstva 1998. prodan je za više od 100.000 dolara u Los Angelesu, manje od starog dresa košarkaša LeBrona Jamesa koji je dostigao cijenu od pola milijuna dolara, objavila je u ponedjeljak aukcijska kuća Julien's Auctions.

Iako su autentičnost Zidaneovog dresa potvrdili Fifa i Adidas, aukcijska kuća nije znala reći je li kapetan francuske momčadi, koja je u finalu pobijedila Brazil s 3:0, nosio baš taj dres, posebice u prvom poluvremenu kada je zabio dva odlučujuća gola.

U listopadu 2018. pariška aukcijska kuća Coutau-Begarie je nekoliko dana prije dražbe morala povući dres za koji su tvrdili da je Zinedine Zidane nosio u utakmici finala jer su postojale sumnje u autentičnost.

Na dražbi koja je ovaj vikend održana na Beverly Hillsu i putem interneta, Zidaneov dres je prodan točno za 108.800 dolara.

Za navijače Francuske 12. srpnja 1998. je poseban, nezaboravan dan, jer su tada Francuzi osvojili svoje prvo svjetsko nogometno prvenstvo i to pred svojom publikom.

Zidanov dres, s natpisom "Brazil-Francuska 12-07-98", bio je izložen u Zuerichu u Muzeju Fifa-e od 2017., a nedavno je vraćen kolekcionaru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!