10:33 / 01.03.2022.

Autor: K.L./HRT

Zagrljeni Rus i Ukrajinac: Kad smo to vidjeli, svi smo se pridružili

Nogometaši Atalante

Nogometaši Atalante

Foto: Costas Baltas / REUTERS

Nogometaši Atalante jučer su u Bergamu pobijedili Sampdoriju 4:0, a posljednji pogodak postigao je Rus Aleksej Mirančuk u 86. minuti.

Iako je zabio gol, nije ga slavio, iz poštovanja prema suigraču Ukrajincu Ruslanu Malinovskom zbog ruske invazije i rata u Ukrajini.

Malinovski je veoma aktivan na društvenim mrežama, poziva na mir i pomoć ukrajinskoj vojsci, a nakon što je prošlog tjedna zabio Olympiakosu istaknuo je poruku "Ne ratu" na majici ispred dresa.

Talijanski nogometaš i njihov suigrač Matteo Pessina otkrio je na društvenim mrežama kako su Mirančuk i Malinovski reagirali na rat između svojih država.

Treba napomenuti kako je i Mirančuk javno izrazio protivljenje agresiji i okupaciji koju radi njegova zemlja.

- Čini vam se klišej čuti da još jedan nogometaš poručuje 'Ne ratu'. Čini vam se banalnim po tko zna koji put čuti da je rat pogrešan. Ali da je uistinu to tako banalno, ne bismo sada, u 2022., bili u situaciji u kojoj to moramo ponavljati, napisao je bivši igrač Verone na Instagramu.

- Već danima razmišljam o tome, ali nisam našao odgovor na pitanje: Kako je moguće da se sve ovo događa nakon patnji koje smo prošli posljednje dvije godine?

- U našoj svlačionici dva naroda koja ratuju imaju lica Ruslana i Alekseja. "Mali" je introvertan, ali uvijek na raspolaganju i jakog karaktera. "Aim" je jednostavan dečko, možda najbolji kojeg znam. Stidljiv, ali i strastven poput mene. Kada je ratno ludilo okrenulo Rusiju protiv Ukrajine, oni su se zagrlili u Zingoniji. Njihovom zagrljaju pridružili smo se svi i nastavit ćemo tako u ovim teškim vremenima jer smo mi velika obitelj. Ovako nogomet ujedinjava ono što ljudska zloba pokušava dijeliti. Zaustavite rat u Ukrajini!.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!