11:21 / 27.03.2020.

Autor: A.M./Hina

Za razliku od Reala, Barcelona smanjuje plaće igračima i osoblju

Leo Messi (Foto: REUTERS/Albert Gea/File Photo)

Leo Messi (Foto: REUTERS/Albert Gea/File Photo)

Foto: - / REUTERS

Katalonski sportski klub Barcelona izvijestio je u četvrtak navečer kako će, za razliku od Reala, privremeno suspendirati radne ugovore igrača i zaposlenika kluba.
Katalonski sportski klub Barcelona izvijestio je u četvrtak navečer kako će, za razliku od Reala, privremeno suspendirati radne ugovore igrača i zaposlenika kluba, kojima će radno vrijeme biti smanjeno, a proporcionalno tome i plaće.

Na takve mjere su se odlučili, kako su izvijestili, jer su zbog koronavirusa suspendirana sva natjecanja pa su ostali bez prihoda od televizijskih prava, prodanih ulaznica i suvenira, a te je mjere uprava tog kluba usuglasila tijekom sastanka video vezom u četvrtak.
- Otvorili smo postupak nad radnim ugovorima profesionalnih sportaša, u nogometu i drugim sportovima, a također i nad radnim ugovorima ostalih zaposlenika. Ti postupci će biti poslani uredu za zapošljavanje pri katalonskoj vladi jer žele strogo poštivati radno zakonodavstvo, navode iz tog kluba, ne otkrivajući za koliko će smanjiti radno vrijeme, niti za koliki će im postotak biti smanjene plaće.
U Španjolskoj u slučaju "više sile", koje je nastalo uvođenjem izvanrednog stanja u zemlji 14. ožujka kada je 47 milijuna stanovnika primorano ostati doma, kompanije mogu otvoriti Postupak privremenog reguliranja zaposlenja (Expediente de Regulación Temporal de Empleo-ERTE), što su proteklih tjedana učinile kompanije Burger King, Seat, Iberia, Air Europa i Volkswagen.
Time su radnicima od 14. ožujka, pa do kraja izvanrednog stanja, koje je zasad produženo do 11. travnja, privremeno suspendirani ugovori, a klub Barcelona prijedloge suspendiranih ugovora šalje uredu za zapošljavanje koji ih treba potvrditi.
Igrači, među kojima su i hrvatski nogometaš Ivan Rakitić, košarkaš Ante Tomić i rukometaš Luka Cindrić, unatoč suspenziji ugovora ostaju članovi kluba, a punu će plaću opet dobivati kada prođe izvanredno stanje. Oni se već dva tjedna nalaze u svojim kućama, gdje individualno vježbaju jer su svi treninzi u klubu, kao i natjecanja otkazani do daljnjeg.
Zaposlenici kada uđu u postupak ERTE mogu tražiti i državnu naknadu za nezaposlene do određenog iznosa ako ispunjavaju uvjete.
U Španjolskoj je u četvrtak broj oboljelih od koronavirusa porastao 18 posto, na više od 56 tisuća. Preminulo je više od 4.000 osoba, čime je Španjolska druga zemlja na svijetu po broju umrlih od tog virusa, nakon Italije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!