18:11 / 23.09.2019.

Autor: HRT

WADA istražuje sporni stimulans koji su koristili Francuzi?

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Svjetska antidopinška agencija (WADA) istražuje momčad PSG-a, ali i francusku nogometnu reprezentaciju.
Svjetska antidopinška agencija (WADA) istražuje momčad PSG-a, ali i francusku nogometnu reprezentaciju zbog sumnje da su koristili određene stimulanse koji su na granici nedozvoljenih sredstava, objavio je Teller Report. 

Igrači francuskog prvaka navodno uoči utakmica koriste žvakače gume koje je patentirala američka vojska, a mogu se slobodno kupiti na tržištu.

One su bez šećera obogaćene vitaminom B te sadrže 50 miligrama kofeina. Nogometaši ih konzumiraju 15-ak minuta prije početka utakmica jer je to idealno vrijeme za apsorpciju stimulansa iz žvakaće gume koji aktiviraju živčani sustav i smanjuju osjećaj umora.

Ovaj proizvod se nalazi u sivoj zoni te zbog toga WADA istražuje momčad PSG-a, a prvi su ih koristili igrači Monaca 2017. kad su postali prvaci Francuske.

Daljnjom istragom pojavili su se informacije kako su iste žvakaće gume koristili i francuski reprezentativci na posljednjem Svjetskom prvenstvu.

- Nisam siguran koliko su te žvakaće gume učinkovite. One su na raspolaganju igračima, na stolu su u sredini svlačionice zajedno s ostalom energetski bogatom hranom kao što su orašasti plodovi. Može ih uzeti tko želi, nitko ne tjera igrače da ih uzmu, rekao je liječnik francuske reprezentacije Franck Le Gall.

Svjetska dopinška agencija istražuje cijeli slučaj i sporni stimulans te se čeka njihov zaključak radi li se o dopingu ili energetskom stimulativnom sredstvu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!