Vodeći nogometni klubovi u gubicima od čak osam milijardi eura

21.05.2021.

12:35

Autor: A.M./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Oleksandr Osipov / Shutterstock.com

Vodeći europski nogometni kubovi zbog pandemije koronavirusa izgubit će više od osam milijardi eura, stoji u izvještaju Europske nogometne federacije (UEFA).Izvještaj pokazuje da je četiri milijarde eura izgubljeno zbog neprodanih ulaznica, 2.7 milijardi eura od sponzorskih ugovora te 1.4 milijarde eura na osnovu prihoda od televizijskog emitiranja.


Veliki gubici su se odrazili i na zimski prijelazni rok, pri čemu je potrošnja u siječnju pala za 56 posto u odnosu na prošlu godinu. Ljetni prijelazni rok je zabilježio pad od 39 posto u odnosu na godinu ranije.


UEFA navodi kako je neophodna reforma pravila financijskog fair playa i kako se takse i zarade od transfera moraju svesti na prihvatljivu razinu.


Također, u izveštaju europske kuće nogometa spominje se i "Superliga", koja bi prema njima imala "poguban utjecaj na europski nogomet iz sportske, emocionalne i financijske perspektive".


- Odmetnuta liga ne može biti odgovor na pandemiju, dodaje se u izvješću.


- Vraćanje financijskog zdravlja i rasta zahtijeva proces financijske discipline, pažljivo upravljanje i dugoročno planiranje. Samo će poštivanjem piramide i principa promocije i ispadanja iz sportskih zasluga europski nogomet moći nastaviti rasti, stoji u UEFA-inom izvještaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!