19:18 / 09.03.2021.

Autor: Hina

Ukupan prihod Bundeslige u prošloj sezoni 3,8 milijardi eura

Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)

Foto: - / -

Njemački nogometni bundesligaši ostvarili su prihod od 3.8 milijardi eura tijekom sezone 2019./20. što je pad od 5,4 posto u odnosu na sezonu prije, objavila je Deutsche Fussball Liga (DFB).

Klubovi Bundeslige 2 ostvarili su ukupan prihod od 726 milijuna eura, otprilike 7,2 posto manje nego prethodne sezone.

- Nitko nije bio spreman za pandemiju koronavirusa, a njemački profesionalni nogomet nije iznimka, istaknuo je Christian Seifert, predsjednik Izvršnog odbora DFL-a dodavši kako će utjecaj koronavirusa biti još izraženiji u ovoj sezoni, prije svega zbog pada na svjetskom tržištu transfera i nastavku pada prihoda o prodaje ulaznica. Samo u Bundesligi u prošloj sezoni je prodaja ulaznica pala za 30 posto na 363,5 milijuna eura.

- Tijekom posljednjih 20 godina Bundesliga i Bundesliga 2 uspostavile su ekonomske temelje na kojima dvije lige mogu graditi svoj budući razvoj. Međutim, jasno je da će masovne posljedice pandemije zahtijevati da svi klubovi i dalje djeluju financijski disciplinirano, dodao je Seifert.

Utjecaj njemačkog profesionalnog nogometa na nacionalnu ekonomiju ostaje nepromijenjen, sa 52.786 ljudi zaposlenih izravno ili neizravno u Bundesligi i Bundesligi 2 tijekom protekle sezone.

Klubovi prva dva razreda (36) platili su prošle sezone oko 1,4 milijarde eura poreza i drugih davanja financijskim vlastima i institucijama socijalne sigurnosti.

Zanimljivo, unatoč brojnim problemima ukupan prihod koji je Bundesliga ostvarila u sezoni 2019./20. i dalje je treći najviši iznos svih vremena, dok je samo jednom Bundesliga 2 ostvarila više prihoda nego što je ostvarila u prošloj sezoni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!