Ukrajinski nogometni savez zatražio izbacivanje Irana sa SP-a

31.10.2022.

17:58

Autor: K.L./Hina

Andriy Pavelko, predsjednik Ukrajinskog nogometnog saveza

Andriy Pavelko, predsjednik Ukrajinskog nogometnog saveza

Foto: Denis Balibouse / REUTERS

Ukrajinski nogometni savez (UAF) zatražio je od Međunarodne nogometne federacije (FIFA) izbacivanje reprezentacije Irana sa Svjetskog prvenstva u Kataru.

Izvršni odbor Ukrajinskog nogometnog saveza na sjednici u ponedjeljak donio je odluku da se od FIFA-e zatraži izbacivanje Irana sa skorašnjeg SP-a zbog "kršenja ljudskih prava, te navodne umiješanosti Irana u vojnoj agresiji Ruske Federacije na Ukrajinu."

Iran je optužen za isporuku oružja Rusiji kako bi pomogao u njihovoj invaziji na Ukrajinu, te za kršenje članaka 3 i 4 FIFA-inog statuta o ljudskim pravima i borbi protiv diskriminacije.

- Uzimajući u obzir rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a 22.31 o nametanju sankcija Iranu, te navodnu upletenost Irana u vojnu agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu, apeliramo na FIFA-u s prijedlogom da razmotri isključenje iranske reprezentacije sa FIFA Svjetskog kupa 2022, objavio je UAF.

Ukrajina je objavila kako je Rusija s gotovo 250 dronova 'kamikaza' iranske proizvodnje napala njezine gradove.

Ovaj apel dolazi samo nekoliko dana nakon što je izvršni direktor Šahtara iz Donjecka Sergej Palkin također pozvao da se Iran izbaci sa Svjetskog prvenstva.

- Iranski instruktori i vojska izravno su obučavali i upravljali lansiranjem bespilotnih letjelica koje su uništavale domove, muzeje, sveučilišta, urede, sportske terene i igrališta i, što je najvažnije, ubijale Ukrajince, uključujući djecu - djecu koja su također sanjala vidjeti svoju reprezentaciju na svjetskom prvenstvu, napisao je Palkin na društvenim mrežama.

Iran će na Svjetskom prvenstvu igrati u skupini B zajedno s reprezentacijama Engleske, SAD i Walesa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!