17:15 / 29.04.2021.

Autor: I.Ž.K./Hina

UEFA se pridružuje 'totalnoj tišini' na društvenim mrežama

Aleksander Čeferin

Aleksander Čeferin

Foto: Richard Juilliart / UEFA/Reuters

UEFA je u četvrtak objavila da će se od petka do ponedjeljka na društvenim mrežama pridružiti 'totalnoj tišini' koju su pokrenuli engleski nogometni klubovi u znak prosvjeda protiv rasističkih uvreda čije su žrtve nogometaši.

- Ima zlostavljanja i na terenu i na društvenim mrežama. To je neprihvatljivo i treba to okončati uz pomoć javnosti, zakonskih tijela i jakih društvenih mreža, rekao je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin.

- Dopustiti kulturi mržnje da raste bez kažnjavanja je opasno, ne samo za nogomet nego za cijelo društvo, dodao je Čeferin.

U subotu su engleski klubovi najavili potpunu tišinu na društvenim mrežama Engleskog nogometnog saveza, klubova Premier lige i druge engleske lige te ženske Super lige i to od 14 sati u petak do 22.59 sati u ponedjeljak.

Ta akcija, u kojoj će sva tijela engleskog nogometa zatvoriti svoje račune na Facebooku, Twitteru i Instagramu, predstavlja odgovor na kontinuirano diskriminatorno zlostavljanje koje na društvenim mrežama podržavaju i sportaši i brojne druge osobe iz javnog života povezane s nogometom.

Odluka o pokretanju ove akcije donesena je nakon što su sličnu akciju proveli škotski prvoligaš Rangers i engleski klubovi Birmingham i Swansea čiji su nogometaši Yan Dhanda, Ben Cabango i Jamal Lowe nedavno bili žrtve rasističkog vrijeđanja na internetu.

Od početka godine više je nogometaša Manchester Uniteda, poput Anthonyja Martiala i Marcusa Rashforda, kao i Reecea Jamesa iz Chelsea, bilo vrijeđano na društvenim mrežama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!