17:12 / 26.02.2022.

Autor: M.Š./HRT

UEFA prekida suradnju s Gazpromom

UEFA

UEFA

Foto: OShuma / Shutterstock

Ugovor ruske energetske tvrtke Gazprom s UEFA-om je upitan nakon ruske invazije na Ukrajinu, a konačnu odluku ta bi nogometna organizacija trebala donijeti idućeg tjedna, objavila je u subotu agencija AFP.

Izvor AFP-a je potvrdio priče u britanskim medijima The Times i The Daily Telegraph, koji su pisali da je izvršni odbor Europskog nogometnog saveza (UEFA) zatražio od svojih odvjetnika na izvanrednom sastanku u petak da započnu proces raskida ugovora.

Gazprom, čiji je većinski vlasnik ruska država, ključan je sponzor UEFA-e od 2012. i vjeruje se da doprinosi s 40 milijuna eura godišnje.

Energetska tvrtka sponzor je prestižne Lige prvaka, a ugovor joj je obnovljen u svibnju 2021. i trebao bi trajati do 2024.

Predsjednik Ruskog nogometnog saveza Aleksandar Djukov, šef ogranka Gazproma za naftu, član je izvršnog odbora UEFA-e.

UEFA je Sankt Peterburgu već oduzela titulu domaćina za finale Lige prvaka 28. svibnja koje se trebalo održati u Gazprom areni i dodijelila je Parizu u petak.

Njemački nogometni klub Schalke, čiji je sponzor također Gazprom, uklonio je logo i ime tvrtke sa svojih dresova. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!