UEFA pokreće program za borbu protiv zlostavljanja na internetu

03.07.2022.

14:01

Autor: K.L./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: OShuma / Shutterstock

UEFA će pokrenuti program za borbu protiv internetskog rasističkog zlostavljanja nogometaša surađujući s društvenim mrežama u uklanjanju štetnog sadržaja s platformi i podizanju svijesti.

Krovna europska nogometna organizacija je dodala da će program, koji će započeti na Europskom prvenstvu za žene od 6. do 31. srpnja, raditi na "aktivnom praćenju, izvješćivanju i rješavanju" slučajeva online zlostavljanja.

Engleski nogometaši Marcus Rashford, Jadon Sancho i Bukayo Saka bili su mete internetskih rasističkih napada nakon što su promašili jedanaesterce u porazu od Italije u finalu prošlogodišnjeg Europskog prvenstva.

Izvješće koje je FIFA objavila prošlog mjeseca otkrilo je da je više od polovice igrača na prošlogodišnjem Euru i Afričkom kupu nacija bilo izloženo diskriminirajućem zlostavljanju na internetu.

- Program poštivanja cilja na konkretne radnje za sprječavanje uvredljivog ponašanja na internetu i diskriminacije tijekom svih finalnih natjecanja, uključujući finalne utakmice mladih, ženskih i muških natjecanja u sljedeće tri godine, stoji u priopćenju UEFA-e.

- Kako bi osigurala uklanjanje štetnog sadržaja, UEFA izravno surađuje s glavnim platformama društvenih medija kao što su Twitter, Meta (Instagram i Facebook) i TikTok.

Program će uključivati kampanju "Pravi ožiljci" u kojoj će nastupiti nogometaši Wendie Renard, Jorginho i Alisha Lehmann.

To će "istaknuti razorne učinke online zlostavljanja" i educirati igrače, trenere i dužnosnike o tome kako se obraniti.

- Kad nešto kažete na društvenim mrežama, ne shvaćate koliko je to bolno niti kakve posljedice može imati, rekao je Renard.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!