UEFA pokreće istragu protiv Barcelone

23.03.2023.

15:01

Autor: K.L./Hina

Igrači Barcelone

Igrači Barcelone

Foto: Juan Medina / REUTERS

UEFA je u četvrtak najavila otvaranje istrage protiv Barcelone zbog "mogućeg kršenja pravnog okvira" tijela u kontekstu arbitražnog skandala.

Španjolski su sudovi 10. ožujka optužili Barcelonu i neke od njezinih čelnika za "korupciju", "zloupotrebu povjerenja" i "lažnu poslovnu evidenciju" u slučaju sumnjivih isplata novca Joseu Mariji Enriquezu Negreiri, bivšem visokom dužnosniku Španjolske arbitraže, koji je također pod istragom.


Ove tužbe državnog tužiteljstva u Barceloni odnose se na Barçu, predsjednika kluba od 2014. do 2020. Josepa Mariu Bartomeua, predsjednika od 2010. do 2014. Sandra Rosellate Oscara Graua i Alberta Solera, članove bivšeg tima Bartomeua.


Državno tužiteljstvo je otkrilo da je katalonski klub platio više od 7.3 milijuna eura Joseu Mariji Enriquezu Negreiri, bivšem sucu i bivšem potpredsjedniku tehničke arbitražne komisije Španjolskog nogometnog saveza. Ove isplate, izvršene preko tvrtke Dasnil 95 koja pripada Negreiri, započele su 2001. i završile 2018., kada je on izgubio drugu poziciju u španjolskoj arbitraži, a tehnički arbitražni odbor je restrukturiran.


Prema Barceloni, koja negira bilo kakve nepravilnosti, Dasnil 95 je plaćen da savjetuje klub o pitanjima arbitraže. No, španjolsko pravosuđe smatra da su dotični iznosi mogli biti iskorišteni za korumpiranje igračkih direktora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!