16:33 / 18.06.2020.

Autor: A.M./Hina

UEFA podržava duži prijelazni rok i "opušta" financijski fair-play

Ilustracija (Foto: REUTERS/Denis Balibouse/File Photo)

Ilustracija (Foto: REUTERS/Denis Balibouse/File Photo)

Foto: - / REUTERS

Čelništvo Europskog nogometnog saveza (UEFA) u četvrtak je podržalo prijedlog o produženju ljetnog prijelaznog roka do 5. listopada.
Čelništvo Europskog nogometnog saveza (UEFA) u četvrtak je podržalo prijedlog o produženju ljetnog prijelaznog roka do 5. listopada, s obzirom na posljedice koje je po nogometni svijet ostavila pandemija izazvana širenjem koronavirusa.
Takva je preporuka poslana i svim nacionalnim savezima nakon sastanka Izvršnog odbora UEFA-e.
Klubovi će do 6. listopada moći registrirati momčadi za europska natjecanja u sezoni 2020./2021. Početak novog izdanja Lige prvaka predviđen je za 20. listopada, a Europska liga kreće 22. listopada.
UEFA je odlučila dopustiti i određena odstupanja po pitanju Financijskog fair-playa (FFP), čime se klubovima ne dopušta da troše više nego što zarađuju. Tako će se financijsko poslovanje za 2020. i 2021. gledati zajedno.
Ove izvanredne mjere trebale bi "neutralizirati negativne posljedice pandemije, tako što se klubovima daje prilika da prilagode svoje financije u slučaju gubitka prihoda, a istovremeno i zaštiti sustav od moguće zlouporabe", objavila je UEFA.
Objavljeno je i da će europske kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru započeti u studenome 2021. godine. Reprezentacije će biti podijeljene u 10 skupina, po pet sa pet momčadi, a preostalih pet će sadržavati šest reprezentacija.
Deset pobjednika skupina će se izravno kvalificirati, a deset drugoplasiranih reprezentacija, uz dvije najbolje iz Lige nacija koje se nisu kvalificirale, igrat će u doigravanju za preostala tri mjesta. Doigravanje je na rasporedu u ožujku 2022., a termin Svjetskog prvenstva je od 21. studenoga do 18. prosinca iste godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!