21:29 / 28.03.2021.

Autor: K.L./Hina

UEFA objasnila zašto nije bilo VAR-a na utakmici Srbije i Portugala

Novak Djurovic

Novak Djurovic

Foto: REUTERS / Susret Srbije i Portugala

Europska nogometna federacija (UEFA) objavila je kako je namjeravala koristiti VAR tehnologiju u kvalifikacijama za SP 2022. godine, ali je odustala zbog komplicirane situacije s pandemijom koronavirusa.

- UEFA je 2019. godine predložila FIFA-i upotrebu VAR tehnologije u kvalifikacijama za SP. Međutim, utjecaj pandemije koronavirusa na operativne i logističke sposobnosti naveo je UEFA-u da odgodi primjenu VAR-a u grupnoj fazi Europske lige, kao i da povuče prijedlog za korištenje VAR-a u europskim kvalifikacijma za SP, navodi se u priopćenju.


UEFA se oglasila nakon sporne završnice utakmice između Srbije i Portugala (2-2) kada je Cristiano Ronaldo u sudačkoj nadoknadi postigao pogodak za 3-2, no srpski stoper Stefan Mitrović izbio je loptu nakon što je ona prešla gol-liniju, a suci nisu priznali gol.


Ronaldo je bio bijesan zbog te odluke, čak je bacio kapetansku traku na travu u krenuo prema izlazu, a sudac je odmah označio kraj utakmice.


Portugalski izbornik Fernando Santos je kazao kako je neprihvatljivo igrati kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo bez VAR-a i tehnologije gol-linija.


Žalila se i Španjolska na jedanaesterac koji je dosuđen Grčkoj u susretu koji je završio 1-1, a nije se mogao pregledati.


- VAR se nije koristio niti u grupnoj fazi Lige nacija prošle jeseni i zbog toga se do sada nije koristio u utakmicama grupne faze kvalifikacija reprezentacija koje igraju pod okriljem UEFA-e, stoji u priopćenju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!