16:24 / 06.08.2020.

Autor: I.L./HRT

UEFA o utakmicama na neutralnom terenu i povratku navijača

Foto: REUTERS/Susana Vera/File Photo

Foto: REUTERS/Susana Vera/File Photo

Foto: - / REUTERS

Naglasak je stavljen na kvalifikacije za Ligu prvaka i Europsku ligu.
Krovna europska nogometna organizacija (UEFA) organizirala je videokonferenciju na temu europskih natjecanja za klubove, za mlade i za reprezentacije na kojoj su sudjelovali glavni tajnici 55 europskih nacionalnih nogometnih saveza. Hrvatski nogometni savez predstavljala je voditeljica međunarodnih poslova i licenciranja Ivančica Sudac, prenosi HNS.

Za vrijeme sastanka naglasak je stavljen na kvalifikacijske utakmice za Ligu prvaka i Europsku ligu koje bi se trebale odigrati od 8. kolovoza do 1. listopada. Ponovno su pojašnjena novo-uvedena pravila u propozicijama za sezonu 2020./21. koja govore o ograničenjima na području međunarodnih putovanja te o mogućim pozitivnim rezultatima testiranja na novi koronavirus.

Također je naglašena i mogućnost odigravanja određenih utakmica na neutralnom teritoriju kako bi se ispoštovala sva ograničenja na području međunarodnih putovanja koja su još na snazi u brojnim europskim državama.

Grčka, Cipar, Mađarska i Poljska ponudile su neutralni tereni za odigravanje utakmica europskih kupova u nadolazećoj sezoni ako ograničenja u vezi putovanja povezana s pandemijom koronavirusa onemoguće igranje prema originalnom rasporedu.

Prema napucima UEFA-e, klub koji će biti određen kao domaćin utakmice uz svoj stadion mora ponuditi i alternativnu lokaciju za odigravanje utakmice. Domaćini utakmica morat će odustati od natjecanja u slučaju da ne obavijeste UEFA-u o ograničenjima putovanja ili ako se ograničenja uvedu 48 sati ili manje od predviđenog početka utakmice.

Govorilo se i o potencijalnim izazovima s kojima će se za vrijeme rujanskih okupljanja suočiti reprezentacije. Potvrđeno je kako u ovom trenutku nije moguće u potpunosti odbaciti mogućnost odigravanja utakmica na neutralnom teritoriju.

UEFA je ujedno objavila kako će sredinom kolovoza ponovno razmotriti mogućnost djelomičnog mijenjanja aktualne odluke da se sve utakmice do daljnjeg igraju bez gledatelja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!